– Stoltenberg ba om møte med Obama, fikk ikke svar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hevder Stoltenberg ikke fikk svar på Obama-henvendelse Les mer Lukk

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er på et tre dager langt besøk i Washington, men fikk aldri svar da han ba om et møte med president Barack Obama.

Stoltenbergs kontor skal ha bedt om møtet lang tid i forveien, men hørte aldri noe fra Det hvite hus, skrivere kommentatoren Josh Rogin i Bloomberg View.

Rogin, som tidligere har skrevet for Washington Post, Newsweek og Foreign Policy, viser til to kilder som står NATOs generalsekretær nær og stiller spørsmål ved hvorfor Obama ikke tar imot Stoltenberg.

Les også: NATO-sjef avfeier russisk atomtrussel mot Danmark

Bryter lang tradisjon

USAs tidligere NATO-ambassadør Kurt Volker mener Obama bryter en lang tradisjon ved ikke å ta imot Stoltenberg.

– Bush-administrasjonen hadde en klar linje. Når NATOs generalsekretær var i byen, så tok presidenten imot ham for bygge opp under autoriteten hans, sier Volker.

Volker viser til at sikkerhetssituasjonen i Europa nå er mer spent enn noensinne siden den kalde krigen, og han stiller seg derfor uforstående til at Obama ikke tar imot Stoltenberg i Det hvite hus.

– Det er vanskelig å tro at USAs president ikke har funnet tid til å møte den nåværende generalsekretæren i NATO, sett i lys av hvordan dette vil bli tolket og det ansvaret som nå hviler på ham, mener Volker.

Les også: NATO: Russiske soldater dør i hopetall i Ukraina

Ikke tett program

Obamas program er heller ikke spesielt tett mens Stoltenberg er i Washington, påpeker Rogin.

Tirsdag tok Obama imot Afghanistans president Ashraf Ghani, som på sin side fant tid til et møte med Stoltenberg i Washington, mens det både onsdag og torsdag hadde vært rikelig anledning til et møte mellom Obama og Stoltenberg, mener Rogin.

Hovedhensikten med Stoltenbergs besøk i Washington er et seminar der ambassadørene fra alle NATOs 28 medlemsland deltar.

Les også:NATO: – Våpenhvilen i Ukraina må ikke misbrukes