Samarbeidspartiene venter på Solbergs asylsvar

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide venter i spenning på hva statsminister og Høyre-leder Erna Solberg svarer på deres krav om å se på sakene til returnerte asylbarn på nytt. Frp-leder Siv Jensen er i denne omgang «enkelte Frp-ere» i Hareides vurdering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Det er opp til regjeringen å løse striden med samarbeidspartiene om asylbarna, fastslår partilederne i KrF og Venstre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) slipper med knapp margin unna mistillit fra samarbeidspartiene når kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tirsdag leverer innstillingen etter høringen om utsendelser av lengeværende asylbarn.

Men når det gjelder samtalene om å gjenåpne sakene til asylbarna som ble returnert i fjor høst, er det blitt iskaldt mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Les også:Anundsen i skvis om asylbarn

«Enkelte i Frp»

Frp-leder Siv Jensen ga KrFs asylultimatum en kald skulder i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. KrF-leder Knut Arild Hareides respons er heller ikke preget av hjertevarme. I sin kommentar omtaler han Jensen bare som «enkelte Frp-ere».

– Vi er rett og slett uenige om hvorvidt forskrifter skal ha tilbakevirkende kraft. Jeg konstaterer at KrF og Venstre mener det, Frp er uenig, sa Jensen.

I tillegg viste hun til asylavtalen som hun mener er «balansert», og ikke minst at regjeringen har fulgt den opp «på en god måte».

– Jeg har registrert det enkelte Frp-ere har sagt. For meg er det naturlig å kommentere når regjeringen svarer på den forventningen KrF og Venstre har kommet med, sier Hareide til NTB.

Les også:Venstre verner Anundsen, krever asyl-løsning

Standpunkt kjent

Hareide mener det ikke er grunn til å kommentere saken ytterligere, og viser til at hans budskap ble klart levert i talen til landsstyret fredag.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er grunn til å gå flere runder nå.

– Justisministeren vet veldig godt hva vi synes han burde ha gjort. Det samme gjelder for statsministeren. Vi sitter ikke nå i forhandlinger med regjeringen. Vi sitter og venter på at de skal rydde opp. Det trenger de ikke vår hjelp til, sier hun til NTB.

Les også:Forsker: Solberg kan ha fordel av å beholde Anundsen

KrF utvider kravet

Samtidig velger KrF å stramme grepet ytterligere i den delen av asylsaken som denne uken skal behandles i kommunalkomiteen.

Torsdag skal komiteen etter planen levere innstilling etter at SV har foreslått at sakene til alle lengeværende asylbarn som ble returnert i fjor, må behandles på nytt. KrF vil sette startpunktet til 1. juli i fjor – men velger nå å inkludere alle saker til dags dato.

– Vi kan ikke risikere at noen som kunne ha fått blitt, ikke blir inkludert i gjennomgangen, sier KrFs Geir S. Toskedal til Bergens Tidende. Han er saksordfører for behandlingen av forslaget fra SVs Karin Andersen.

Avisen skriver at justisministeren i et brev til komiteen 24. februar aviser alle varianter av fornyet behandling for asylbarna.

Betviler argumentet

«Utgangspunktet i forvaltningsretten er at et regelverk gjelder fram til det blir endret. Forslaget vil således avvike fra det som er vanlig i saker hvor regelverk endres», heter det i Anundsen brev.

Også statsministeren har gjort det klart at hun sliter med å gi en forskrift tilbakevirkende kraft. Men i samarbeidspartiene oppleves dette argumentet – i denne saken – som svakt og vikarierende.

– Vi mener at det er en feil som er begått og som er beklaget. Da er det neste naturlige skrittet å rydde opp, sier Venstres Abid Raja. (©NTB)