Fødselsregning skaper sterke reaksjoner

Statsminister Erna Solberg (H) (t.h.) har sammen med Rwandas president Paul Kagame påtatt seg å være pådriver for å nå tusenårsmålene, der mødrehelse er sentralt. Melinda Gates (t.v.) har rost Norge for innsatsen. De tre møttes sist i under World Economic Forum i Sveits for en uke siden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Norge bruker millioner på å sikre at fattige kvinner rundt om i verden får trygg fødselshjelp, men her hjemme kreves fødende for titusener. Dobbeltmoralsk og hjerteskjærende, er blant reaksjonene.

– Det bør være gratis å føde, konstaterer Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Venstres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, André Skjelstad, har sendt brev til helseminister Bent Høie (H) for å høre hans syn på at en etiopisk familie har fått en regning på 52.000 kroner etter et keisersnitt. Årsaken er at moren, Tegist Regasa, har fått avslag på asylsøknaden og ikke har lovlig opphold i Norge.

– Dette hjerteskjærende. En slik grenseløst smålig behandling av denne familien er rett og slett himmelropende unorsk. Jeg vil gjerne ha helseministerens syn, sier han.

Han kaller politikken kvinnefiendtlig.

– Det skaper en egen underklasse av kvinner som tvinges til å utsette seg selv og barnets helse for unødvendig risiko, mener Skjelstad.

Også KrF og SV reagerer, og Senterpartiets Kjersti Toppe ber Høie pålegge sykehusene å gi gratis fødselshjelp til alle.

Les også: Høie og Listhaug til kamp mot antibiotikaresistens

– Sykehuset må betale

Det er ikke første gang en helseminister blir spurt om praksisen om å kreve betalt av fødende uten oppholdstillatelse. Etter en lignende sak i 2011, svarte daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på et spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande. Da het det at sykehuset må ta regningen selv, dersom pasienten ikke kan betale. Likevel har altså Regaza, som ikke får lov å jobbe i Norge, fått en skyhøy regning.

Hegna i Redd Barna rister på hodet over praksisen.

– Vi mener dette er dobbeltmoral, nettopp fordi Norge spiller en så viktig rolle i å fremme internasjonal barne- og mødrehelse, sier hun til NTB.

Hun påpeker at Norge til og med har betalt kvinner i India for å dra til sykehus under fødselen.

Statsminister Erna Solberg (H) har, som sin forgjenger Jens Stoltenberg (Ap), engasjert seg i FNs tusenårsmål for å bekjempe fattigdom. Ett av dem er å få ned antall dødsfall i forbindelse med fødsler.

Solberg er sammen med den rwandiske presidenten Paul Kagame utpekt til pådrivere i FN for å nå tusenårsmålene. Norge er den fremste bidragsyteren til FNs befolkningsfond (UNFPA), som jobber mye med bedre helse for mor og barn.

Les også: Ap ber Høie slutte å skylde på andre

De mest sårbare

Ifølge Hegna er det bred enighet både i hjelpeorganisasjonene og blant fagfolk at gratis fødselshjelp er et effektivt middel for å nå målet.

Hun påpeker også at situasjonen i Norge er den samme som i utlandet: Det er de fattigste, mest sårbare og diskriminerte som er vanskeligst å nå med hjelpetiltak.

– Det har vært et helt grunnleggende prinsipp i Norge at alle skal få tilgang til trygge helsetjenester, uavhengig av sosialt lag, sier hun.

Kommunikasjonsenheten i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser lørdag at Høie vil sende svar til Stortinget før han svarer mediene om saken.

NTB har også bedt om statsminister Solbergs kommentar, men fikk opplyst hun ikke var tilgjengelig lørdag.