184 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge

FORSVINNER: Etter år 2000 har til sammen 969 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge. En del av dem er blitt offer for menneskehandel, viser forskningsrapporter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Hver uke forsvinner barn fra norske asylmottak. De siste tre årene har i alt 184 enslige mindreårige asylsøkere forsvunnet, viser nye tall fra UDI.

Det melder NRK.

Etter år 2000 har til sammen 969 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge. En del av dem er blitt offer for menneskehandel, viser forskningsrapporter.

Når ungdommene forsvinner, blir politi og barnevernet varslet. Mange blir aldri funnet, men Uteseksjonen har funnet enkelte i områder der hasj selges.

– Her har vi truffet gutter ned til tretten år. Og vi vet jo at det har vært enkelte saker der mindreårige gutter har blitt utsatt for vold og er blitt tvunget til å selge, altså helt klare menneskehandelsaker, sier Line Ruud Vollebæk fra Uteseksjonen.

– Mottak er et frivillig botilbud, vi kan ikke tvinge folk til å være der, heller ikke enslige mindreårige, og hvis de forsvinner så er det politiet som har ansvaret for å følge opp, sier avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg, til kringkasteren.

Les også: Stadig flere asylbarn forsvinner fra mottak

Tidligere toppleder i politiet Hanne Kristin Rohde er opprørt over at sakene med unge enslige asylsøkere som forsvinner, sjelden oppklares.

– Det skremmer meg at ingen har tatt bryet med å komme til bunns i hva som har skjedd, sier Rohde. Hun tar selvkritikk på at hun ikke selv frontet problematikken sterkere i politiet.