Massedrapsmann slipper ut på prøve i Sør-Afrika

«PRIME EVIL»: Tidligere politisjef under apartheid-tiden i Sør-Afrika, Eugene «Prime Evil» de Kock, fikk fredag innvilget prøveløslatelse. Her under en høring sammen med advokat Schalk Hugo i Pretoria 24. mai 1999. Foto: Juda Ngwenya / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Eugene de Kock (66) var politisjef og en brutal massedrapsmann i apartheid-tiden i Sør-Afrika. Etter 20 år bak murene løslates han på prøve.

– I nasjonsbyggingens og forsoningens interesse har jeg besluttet å innvilge de Kock prøveløslatelse, sa justisminister Michael Masutha på en pressekonferanse fredag.

Den nå 66 år gamle mannen jobbet som politisjef i apartheid-tiden i Sør-Afrika og fikk kallenavnet «Prime Evil» av sørafrikansk presse. Han innrømmet å ha bortført, torturert og drept et stort antall anti-apartheid-aktivister i flere land på 80- og 90-tallet.

I 1996 ble de Kock dømt til 212 års fengsel, men fredag – etter snaue 20 år i fengsel – fikk han altså innvilget prøveløslatelse.

Tutu fornøyd

De Kock har selv hevdet at han var apartheid-tidens mest brutale drapsmann og tilsto i sin tid over 100 tilfeller av drap, tortur og svindel i Sør-Afrikas sannhets- og forsoningskommisjon. Den ble ledet av erkebiskop Desmond Tutu og hadde som formål å vurdere amnesti til dem som tilsto forbrytelser begått under apartheidregimet. Erkebiskopen ønsker prøveløslatelsen velkommen.

– Som mennesker har vi unike evner til å forsone, til å tilgi, til å gå videre og til å elske igjen. Selv om mange kanskje ikke kommer til å ønske de Kock velkommen tilbake til samfunnet med åpne armer, må vi kollektivt – som nasjon og som folk – ta æren for det faktum at vi har latt ham vende tilbake, sier Tutu fredag.

Les også: Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

Fikk amnesti

De Kock fikk i Tutus kommisjon amnesti for de fleste forbrytelsene han innrømmet å ha begått – inkludert bombeangrepet mot ANCs London-kontor i 1982. Han ble imidlertid sittende i fengsel for fem drap som manglet en direkte politisk motivasjon.

En bitter debatt om det tidligere apartheidregimets ugjerninger har blusset opp i forkant av justismyndighetenes beslutning om de Kocks løslatelse. Han antas å være den enkeltpersonen med direkte ansvar for flest forbrytelser under kampen for hvitt minoritetsstyre. Flere mener hans forbrytelser er for grusomme til at de kan tilgis, og mange uttrykte avsky på sosiale medier fredag da nyheten ble kjent.

Les også: – Jeg hater mammas morder

Tilgivelse

Selv har de Kock opptrådt som en angrende synder. Han har tilstått, hjulpet myndighetene med å finne likene av sine ofre, angitt toppsjefer som ga ham ordre og bedt om tilgivelse i brev til ofrenes etterlatte.

Sandra Mama, enken etter Glenack Mama som de Kock drepte i 1992, mener justisministerens beslutning om å slippe mannens drapsmann fri, er riktig.

– Jeg tror dette faktisk kan avslutte et kapittel i vår historie, og jeg tror hans løslatelse kommer til å bidra til forsoningsprosessen, for vi har fortsatt en lang vei å gå som nasjon, sier Mama til BBC.

Tid og sted for løslatelsen holdes hemmelig.