Amnesty med ny protest mot pisking av Badawi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Amnesty med ny protest mot pisking av Badawi
For fjerde fredag på rad demonstrerte Amnesty utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo mot piskingen av bloggeren Raif Badawi.

Saudiarabiske Badawi er dømt til 1.000 piskeslag og ti års fengsel samt 2 millioner kroner i bot for å ha krenket islam ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett. Badawi ble pågrepet i 2012 etter å ha opprettet nettsiden «Frigi saudiarabiske liberale».

Den første delen av straffen mot ham ble fullbyrdet 9. januar da Badawi ble pisket 50 ganger.

Offentlig ydmyket

– Med armer og bein i lenker ble Badawi brakt med buss til Jeddah der han ble ført frem og pisket foran en stor folkemengde etter fredagsbønnen, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

Han sier at det er tydelig at saudiarabiske myndigheter vil statuere et eksempel ved å gjennomføre en så ydmykende, offentlig pisking av den kjente bloggeren.

– Men jeg håper de opplever hvordan dette slår kraftig tilbake på dem, sier Egenæs og viser til det voldsomme engasjementet det er for denne saken verden rundt. Over en million mennesker har signert et opprop mot behandlingen av Badawi. Bare her hjemme har protesten blitt signert av rundt 70.000, ifølge Egenæs.

Les også: Saudi-Arabia utsetter pisking igjen

Pisking utsatt

Ifølge dommen skal Badawi motta 50 piskeslag hver fredag i mange uker fremover. Amnesty har fått informasjon om at piskingen vil finne sted hver fredag etter fredagsbønnen utenfor al-Jafali-moskeen i Jeddah. Helsetilstanden hans er imidlertid så dårlig at de nye rundene med pisking har blitt utsatt.

Også fredag utsatte saudiarabiske myndigheter piskingen.

Badawis ektefelle Ensaf Haidar har sagt at hun frykter at mannen ikke vil overleve nye piskeslag.

– Raifs helse er svært dårlig, og han er blitt verre, sa Ensaf Haidar under en pressekonferanse i Ottawa torsdag. Hun bor som flyktning i Canada med parets tre barn.

Gjentatte protester

Norge har gjentatte ganger protestert mot dommen, og utenriksminister Børge Brende (H) tok på nytt opp saken da han i forrige uke møtte Saudi-Arabias ambassadør i London, Mohammed bin Nawaf.

– Jeg tar avstand fra at dommen mot Raif Badawi er iverksatt med pisking og anmoder om at dette stanses og Badawi frigis, sa Brende.

Egenæs roser norske myndigheter, og sier at de har vært veldig tydelige i denne saken.Fakta om Raif Badawi:

  • Saudiarabisk menneskerettsaktivist og blogger
  • Dømt til 1.000 piskeslag og ti års fengsel samt to millioner kroner i bot i mai i fjor for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett. Ble frikjent for frafall fra islam. Hadde han blitt kjent skyldig på dette tiltalepunktet, ville han risikert dødsstraff.
  • Ble opprinnelig dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag i juli 2013, men en ankedomstol beordret ny rettssak.
  • Første runde med 50 piskeslag ble gjennomført 9. januar utenfor en moské i byen Jeddah.
  • Etter planen skulle Badawi ha 50 nye piskeslag hver fredag, men de to siste ukene er straffen utsatt fordi sårene ikke hadde grodd.
  • Dommen mot Badawi er møtt med sterke reaksjoner internasjonalt. USA, Tyskland, Sverige og Norges er blant landene som har protestert.