Høie og Listhaug til kamp mot antibiotikaresistens

Helseminister Bent Høie (H) skal sammen med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) utarbeide en strategi denne våren for å få bukt med antibiotikaresistens. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix) Les mer Lukk

Helseminister Bent Høie (H) skal sammen med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) utarbeide en strategi denne våren for å få bukt med antibiotikaresistens.

– Vi står overfor en dramatisk situasjon hvis vi ikke lykkes i å få bukt med antibiotikaresistensen. Det er bare et tidsspørsmål før antibiotikumet ikke blir virksomt, sier Høie til Dagens Næringsliv.

Ifølge anslag dør rundt 25.000 personer i Europa hvert år på grunn av antibiotikaresistens. Verdenssamfunnet må handle raskt for å snu utviklingen, mener statsråden.

– Klarer vi det ikke, blir konsekvensen at alvorlige sykdommer som kreft ikke kan behandles, og at sykdommer som i dag ikke er alvorlige, kan bli alvorlige, sier Høie.

Regjeringen har besluttet å utarbeide en strategi som involverer Helsedepartementet, Landbruksdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet. En plan skal være klar i løpet av våren. Listhaug har det politiske ansvaret for å bekjempe antibiotikaresistens blant dyr. Høie har tilsvarende ansvar for mennesker.