EU forlenger sanksjonene

Hellas' nye utenriksminister Nikos Kotzias var mannen alle fulgte med på i Brussel torsdag. EU unngikk full splittelse tross gresk skepsis og forlenger sanksjonstiltakene knyttet til Ukraina-krisen. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

EU unngikk full splittelse. Utenriksministrene er enige å forlenge sanksjonene knyttet til Ukraina-krisen.

Etter «en god diskusjon» klarte de 28 ministrene torsdag kveld å enes. De opprinnelige EU-sanksjonene fra i fjor skal forlenges til september.

Videre får Unionens utenrikstjenesten en uke på å foreslå nye navn som skal svartelistes, slik at ministrene kan vedta utvidelsen på neste møte i februar.

– Jeg er glad vi bevarte enheten, det er vår styrke. Og vi har vist at EU er rede til å fatte ytterligere tiltak om situasjonen forverres igjen, sier utenrikssjef Federica Mogherini om kampene som fortsatt raser i Øst-Ukraina.

Les også: Vi kjøpte oster fra EU for 11,9 prosent mer i 2014

Tvil

Den nye, venstreorienterte regjeringen i Hellas skapte bølger før møtet i Brussel ved å så tvil om den ville si ja til noen forlengelse av sanksjonene mot russere og ukrainske separatister.

Men det gikk grekerne med på, uten at de foreløpig har satt navnetrekket på noen nye tiltak.

– Vi ønsker ikke splid mellom EU og Russland. Vi ønsker en mulighet til dialog og politisk diskusjon, sier utenriksminister Nikos Kotzias til pressen.

– Vi er ikke den slemme gutten i klassen her. Noen i Europa mener visst at Hellas kun er et godt europeisk land om vi aksepterer alt, fremholder han.

– Det var en lang og god diskusjon mellom ministrene, sier Mogherini etter at full splittelse tross alt ble unngått og grekerne ikke la ned noe veto.

Les også: Tine Sundtoft åpner for å klima-kutte mindre enn EU

Vanskelig

– Det var en vanskelig diskusjon fordi det var land som ikke hadde lyst til å si ting så direkte, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard ifølge nyhetsbyrået Ritzau og er uansett er fornøyd med utfallet.

– Det er gjort helt klart at EU stadig er i stand til å treffe beslutninger, sier han.

Uten noen forbedring på bakken setter EU også i gang forberedelsene til «ytterligere passende tiltak» som pressmiddel for å prøve å sikre at våpenhvileavtalen respekteres.

Svarteliste

EUs svarteliste er rettet mot personer og selskaper som er innblandet i Russlands annektering av Krim og i kampene i Øst-Ukraina. Det står både russere og separatister på listen, og de ilegges innreiseforbud og får eventuelle penger i europeiske banker sperret.

EU kalte inn til hastemøtet for utenriksministrene torsdag som følge av et rakettangrep mot den østukrainske byen Mariupol i helgen.

– Vi fordømmer på det sterkeste det vilkårlige bombardementet av boligområder, spesielt i Mariupol, og opptrappingen i regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina, konkluderer ministrene.

Prorussiske separatister anklages for å stå bak Mariupol-angrepet, som kostet rundt 30 sivile livet. Og Russland anklages fortsatt for å støtte opprørerne med både personell og våpen.