Uvær herjer Nord-Norge

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her ryker taket på Northland-bygget i Narvik
Kraftig vind førte til strømbrudd, innstilte flyginger og trafikkproblemer i Nord-Norge torsdag. Først utpå dagen fredag vil vindstyrken nærme seg normalen.

– Den kraftigste vinden ble målt på Fagernesfjellet i Narvik ved 14-15-tiden. Da var kastene oppe i 43,2 meter per sekund. Det er orkan styrke, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Toppen er nok nådd, men det vil fortsette å blåse mye utover torsdag kveld, med en sakte minking. Mot midten av fredag vil det bli mye bedre, sier Sørlie.

Sjekk været der du er

Stort strømbrudd

Vinden er kraftigst i Sør-Troms og Nordland, men også Finnmark er rammet. Vinden ødela Statnetts strømlinje mellom Ofoten og Kvandal, og nesten en time var store deler av Nord-Norge helt uten strøm.

De fleste fikk strømmen tilbake ved 16-tiden, men klokken 18 var fortsatt flere områder uten elektrisitet. For at skadene skulle kunne repareres, måtte strømmen også skrus av i korte perioder utover kvelden, og folk ble oppfordret til å bruke strømmen sparsommelig.

– Dårlig vær i området gjør at våre mannskaper som jobber med gjenoppretting også må ha fokus på egen sikkerhet. Vi ber om forståelse for dette, opplyser Statnett.

Politiets nødnummer var ute av drift i Troms politidistrikt en periode. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) gikk imidlertid driften som normalt, takket være nødaggregater.

Da krisestaben i Tromsø skulle samles torsdag ettermiddag, virket ikke strømaggregatet hos Fylkesmannen i Troms. Møtet foregikk med stearinlys som eneste lyskilde, melder NRK.

Vogntog veltet

To vogntog veltet av veien på samme sted i Forfjord ved Sortland. Det siste vogntoget som veltet landet oppå det første, ifølge VG. Begge sjåførene kom uskadd fra ulykkene.

– Veggplater og løse gjenstander blåser rundt overalt i Narvik. For at folk ikke skal bli truffet, ber vi dem holde seg innendørs og å sjekke sine egne hus, sier operasjonsleder Grete Birkeland Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB torsdag formiddag.

E6 var stengt mellom Bjerkvik og Langmyra i Troms, og det var kolonnekjøring over Saltfjellet i Nordland. E10 var stengt ved Bjørnfjell i Nordland.

Også ferjestrekningene fra Bodø til Røst, Værøy og Moskenes og fra Bognes til Lødingen i Nordland var stengt på grunn av den sterke vinden, melder Statens vegvesen.

Ved Harstad/Narvik lufthavn i Evenes ble en av tre flyginger innstilt torsdag ettermiddag og kveld. Blant dem var begge kveldsflygingene til Oslo, og to av fire ettermiddag- og kveldsflyginger fra hovedstaden.

Fortsatt vind i helgen

Selv om den verste vinden vil gi seg fredag, blir det ikke penvær i helgen heller. Da kommer det i tillegg en del snø, skal vi tro meteorologene.

– Vinden tar seg opp lørdag og øker på, slik at vi søndag kan forvente storm på kysten av Finnmark, sa vakthavende meteorolog Mariann Foss til NTB tidligere på dagen.