FN: Nigeria trenger hjelp utenfra i kampen mot Boko Haram

Disse nigerianske kvinnene er blant svært mange som har flyktet fra Boko Haram, og står i kø for å få utdelt mat i en flyktningleir i nabolandet Tsjad. FN oppfordrer nigerianske myndigheter til å ta imot en flernasjonal styrke som kan hjelpe i kampen mot ekstremistgruppa. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Nigeria må innse at landet ikke kan bekjempe Boko Haram alene og må få støtte fra en flernasjonal regional styrke, sier FN.

Over 13.000 mennesker er drept og over 1 million drevet på flukt etter at den brutale islamistgruppa for alvor begynte sin blodige offensiv i det nordøstlige Nigeria i 2009.

Nigerianske myndigheter har hele tiden avvist alle forslag om at styrker fra FN eller fra Den afrikanske union (AU) skal komme til landet for å hjelpe nigerianske styrker å bekjempe Boko Haram.

Men nå må president Goodluck Jonathan og resten av regjeringen innse at de trenger støtte utenfra, påpeker FNs spesialutsending for Sahel-regionen, Hiroute Guebre Sellassie.

Les også: Boko Haram angriper storby nordøst i Nigeria

Et problem også for naboland

– Nigeria klarer ikke håndtere problemet alene. Boko Haram er ikke et problem kun for Nigeria, sier Sellassie.

– Vi ser en strøm av flyktninger til Niger, Kamerun og Tsjad, sier spesialutsendingen. I tillegg har ekstremistgruppa også begynt å angripe mål i disse landene.

Samtidig hevder Amnesty International at det nigerianske forsvaret ble advart på forhånd om at Boko Harams angrep på byene Baga og Monguno, men at det ikke gjorde nok for å avverge angrepene.

Ifølge organisasjonen kommer denne informasjonen fra flere offiserer i militæret og fra andre kilder.

Kritikk fra Amnesty

– Det er helt tydelig at Nigerias militære ledelse gjentatte ganger mislyktes i å beskytte sivilbefolkningen til tross for gjentatte advarsler om forestående trusler fra Boko Haram, heter det i rapporten fra Amnesty.

En talsmann for det nigerianske forsvaret avviser påstanden.

Så mange som 2.000 mennesker kan ha blitt drept da Boko Haram i begynnelsen av januar angrep byen Baga. Det har imidlertid ikke vært mulig å bekrefte tallet på drepte.

Og sist helg erobret ekstremistgruppa byen Monguno. Gruppa angrep også storbyen Madiguri, men ble drevet tilbake av nigerianske styrker.