FN-soldat drept i israelsk angrep

En FN-soldat er drept i et israelsk angrep sør i Libanon. UNIFILs leder ber partene besinne seg.

UNIFIL-styrken:  
  • FNs fredsbevarende styrke i Libanon (UNIFIL) ble opprettet i 1978 etter at Israel okkuperte store deler av Sør-Libanon.
  • Norge bidro til UNIFIL-styrken i 20 år, fra 1978 til 1998.
  • Over 22.000 norske soldater tjenestegjorde i styrken, mange av dem i flere omganger.
  • 21 norske soldater mistet livet under tjenesten i UNIFIL. I alt har styrken mistet 290 soldater, to militære observatører, åtte utenlandske sivilister og syv lokalt ansatte.
  • Styrken består per januar 2015 av 10.274 soldater fra 36 land, 282 utenlandske sivilister og 603 lokalt ansatte.

(Kilde: Unifil, NTB)

– Vi kan bekrefte at en fredsbevarende soldat fra UNIFIL er drept. I henhold til våre rutiner vil vi ikke oppgi vedkommendes nasjonalitet før familien er informert, sier talsmann Andrea Tenenti.

Han vil ikke si noe om hvor angrepet kom fra, men alt tyder på at soldaten ble drept av israelsk ild.

Libanons nasjonale nyhetsbyrå melder samtidig at et spansk medlem av FNs fredsbevarende styrker (UNIFIL) er såret i et israelsk angrep. Det er uklart om vedkommende er identisk med personen som er død.

Les også: Hizbollah-angrep mot israelske soldater

Det israelske angrepet ble gjennomført etter at flere israelske soldater ble såret i et angrep mot en militærkolonne i et israelskokkupert område ved grensen til Libanon. Den libanesiske Hizbollah-militsen sier den sto bak angrepet.

Lederen for FN-styrken, italienske Luciano Portolano, ba onsdag partene om å være så tilbakeholdne som mulig for å hindre en opptrapping på den libanesisk-israelske grensen.

UNIFIL ble opprettet i 1978 etter at Israel okkuperte store delere av Sør-Libanon. Norge bidro til styrken i 20 år. De siste norske soldatene reiste hjem i 1998.

Styrken består i dag av mer enn 10.000 soldater fra 38 land, ifølge UNIFILs hjemmeside.