Rødt-leder etterforskes for brudd på taushetsplikten

Rødt-leder og bystyrepolitiker Bjørnar Moxnes ble for ett år siden anmeldt av Oslo kommune for å ha offentliggjort en rapport om overgrepssak ved et omsorgssenter. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix) Les mer Lukk

Rødt-leder og bystyrepolitiker Bjørnar Moxnes etterforskes for å ha offentliggjort en rapport om en overgrepssak ved et omsorgssenter. Mandag ble han avhørt av politiet i Oslo.

Det er snart et år siden Moxnes ble anmeldt av Oslo kommune. Moxnes var mandag denne uken inne til sitt første avhør sammen med advokat Harald Stabell, skriver Aftenposten.

Moxnes har status som mistenkt mens politiet etterforsker om han har brutt straffelovens paragraf 121 om taushetsplikt.

Saken går tilbake til november 2011 da en hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter ble beskyldt for overgrep mot to beboere. Hjelpepleieren ble politianmeldt, mistet jobben, men fikk stillingen tilbake i fjor etter at politiet henla saken.

Pleieren fortalte første gang sin historie til ABC Nyheter i desember 2011.

Les også: Pleier anmeldt for sexovergrep - skal pleie andre gamle

Oslo kommune ble kritisert for håndteringen av saken. Kommunerevisjonen gransket derfor saksbehandlingen. Det endte med en rapport som ble unntatt offentlighet. Men partiet Rødt la rapporten ut på sitt nettsted i januar i fjor. Derfor ble Moxnes anmeldt.

Moxnes mener kommuneledelsen, helt opp til eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), har gjort alvorlige feil i håndteringen av påstandene om seksuelle overgrep. Rapporten avslører feil som er dekket over, argumenterer Moxnes. Kvalbein ønsker på sin side ikke å kommentere saken og viser til at etterforskningen pågår.

* Tittelen i denne saken er endret da den kunne mistolkes.