Her løfter Shabana Pegida-lederen

Video: TV 2
Gjentok Krekar-suksessen fra 2004, men denne gangen spurte hun om lov.

– Jeg ønsker å ufarliggjøre den figuren Max Hermansen er blitt i offentligheten, sa Shabana Rehman Gaarder til TV 2 før løftet fant sted.

Løftet skjedde i forbindelse med den tredje Pegida-demonstrasjonen i Oslo. Komikeren og samfunnsdebattanten varslet at hun ville ta del i en ikkevold-markering for å «snakke om alle elefantene i rommet».

Under demonstrasjonen kom hun med et risikabelt budskap:

– Jeg skal si noe til dere som er livsfarlig å si i dag for en som meg til folk som dere: Jeg er glad i dere, sa Rehman og høstet applaus, ifølge TV 2.

Les også: Kjent antiislamist planlegger Pegida-marsj i Vestfold

Spurte om lov

Komikeren løftet Pegida-lederen på samme måte som hun løftet mulla Krekar under et debattmøte i Oslo i 2004. Den gang ble mulla Krekar så rasende at han anmeldte Shabana Rehman for legemsfornærmelse. Denne gangen var løftet kunngjort på forhånd, og Hermansen takket komikeren og ga henne en god klem.

– Man må spørre pent om lov, ellers er det ikke et Shabana-løft, sa hun til NTB.

Rehman Gaarder forklarte at hun mente å holde en «ikkevold-markering» foran de frammøtte i Pegida-marsjen.

– Mennesker må snakke sammen, sa Rehman Gaarder.

Hun fikk også Hermansen og de andre frammøtte til å gjenta etter henne «Ja, vi elsker muslimer».

Max Hermansen skrev i forkant av løftet på Pegidas facebookside at han gledet seg til å bli løftet.

– De vil lage en ring av kjærlighet rundt oss, og Shabana vil løfte meg; jeg har gleden av å bli løftet av et menneske jeg har den dypeste respekt for, skriver Hermansen.

Les også: Norsk Pegida-leder: – Vi har alle en fortid

Færre frammøtte

Pegida, som er mot muslimsk innvandring og påvirkning fra islam, arrangerer protestmarsjer hver mandag i Oslo. Antall deltakere er synkende, fra cirka 190 personer i den første marsjen for tre uker siden – til mellom 30 og 40 personer denne mandagen, ifølge politiets anslag.

– Det er mange som ikke tør å møte opp fordi de er redde for å miste jobben og redde for konsekvensene ved å være der, sa Hermansen til Nettavisen.

Ifølge politiet var det også mellom 100 og 150 motdemonstranter fra Blitz-miljøet og rundt 30 fra SOS Rasisme på stedet. Det var enkelte tilløp til forsøk på å bryte igjennom politisperringene.

– Én demonstrant måtte til legevakten. Han forsøkte å bryte sperringene vi hadde satt opp, og han satte seg til motverge da vi skulle pågripe ham. Han fikk en kuttskade i pannen, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Demonstranten er nå anmeldt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet, og for å ha satt seg til motverge. En annen demonstrant ble bortvist fra stedet.

Dette er ikke første gang Rehman Gaarder har løftet «en folkefiende». I 2004 løftet hun mulla Krekar: