Kort streik vil merkes bredt

NSB og Flytoget parkerer en time på onsdag. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Kollektivtransport, barnehager og offentlige kontorer rammes onsdag ettermiddag når tre hovedorganisasjoner går til politisk streik.

Oftere søndagsjobbing, mer overtid og flere på midlertidig ansettelse er noe av det LO, Unio og YS protesterer mot når de oppfordrer sine medlemmer til å legge ned arbeidet mellom klokka 14 og 16 onsdag ettermiddag.

Les også: Politisk streik stanser all togtrafikk neste uke

Reisestans

Svært mange vil merke den politiske streiken ved at kollektivtransporten stanser opp.

NSB og Flytoget parkerer i tidsrommet mellom 15 og 16. I Oslo vil T-bane, trikk og buss stå stille mellom klokka 15.30 og 16. Også AtB i Trondheim og Skyss som driver buss og bane i Bergen, innstiller avganger under markeringen.

Fra Gardermoen meldes det at innkomne fly får lov til å lande, men at det ellers må påregnes forsinkelser. Blant annet vil håndteringen av bagasje stoppe opp.

Avinor opplyser at selskapet ikke har full oversikt over hvilke konsekvenser streiken vil få samlet for flytrafikken, og oppfordrer reisende til å forsøke å holde seg orientert gjennom flyselskapene.

Håndteres lokalt

Noen presis og samlet oversikt over hva som rammes av streiken, er det ellers ikke mulig å fremskaffe.

Unios kommunikasjonssjef Signy Svendsen forklarer det med at LO, Unio og YS ved denne anledningen oppfordrer, ikke tar ut (og dermed pålegger) sine medlemmer til å gå ut i streik.

– I stor grad er det opp til den enkelte arbeidsplass, hvor mye de lokale tillitsvalgte har mobilisert og så videre, sier hun.

Kø og forsinkelse

Noen barnehager vil ifølge LO stenge under streiken, mens andre ifølge Unio vil holde åpent for det som omtales som «barnepass « uten pedagogisk tilbud.

– Vi prøver å få til et omfang av streiken som vil merkes av politikerne, men som i minst mulig grad rammer folk flest, sier Svendsen.

Ved tollstasjonen på Svinesund kan det bli kø inn til Norge etter som tollklareringen for godstransport er noe av det som vil bli satt på vent under streiken.

– Det blir køer og forsinkelser, men samfunnsoppgaver som handler om beredskap og å holde hjulene i gang, skal ikke rammes, lyder oppsummeringen fra fagbevegelsen.

LO, Unio og YS samarbeider om markeringer 127 steder landet rundt.