Krekar-saken i tingrett og Storting

Rettsmøtet om tvangsflyttingen av mulla Krekar går for åpne dører i Oslo tingrett tirsdag morgen. Her er mulla Krekar fotografert utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt søndag morgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

Rettsmøtet om tvangsflyttingen av mulla Krekar går for åpne dører i Oslo tingrett tirsdag morgen. Dagen etter er den tema i Stortingets spørretime – tolv år etter at han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet.

Tingretten er foreløpig ikke kjent med at noen av partene begjærer lukkede dører, opplyser retten mandag ettermiddag.

Oslo tingrett bemerker også at det i utgangspunktet er referatforbud i denne typen rettsmøter utenfor hovedforhandlingen. Men retten kan på oppfordring eller av eget initiativ oppheve dette referatforbudet, heter det.

Tingretten skal behandle begjæringen fra Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, om å oppheve Oslo politidistrikts vedtak om å tvangsflytte mullaen til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, representerer Melings og Krekars motpart under rettsmøtet som administreres av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Det finner sted i en av rettssalene til Borgarting lagmannsrett grunnet kapasitetsproblemer i Oslo tingrett.

Les også: Anundsen: – Bra at retten skal prøve Krekar-instruksen

Flere saker

I tillegg til denne saken foreligger det et utvisningsvedtak som Krekar har sagt han vil kjempe for å få omgjort.

Flere ledende jurister har hevdet at politiets vedtak om tvangsflytting er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Les også: Meling: – Krekar gleder seg til å bli løslatt

Forutsetningen er at personene det gjelder, anses som en fare for rikets sikkerhet, og at det foreligger et utvisningsvedtak som av ulike grunner ikke kan iverksettes umiddelbart. Per nå er Krekar den eneste personen i Norge som er omfattet av dette vedtaket.

Det siste rettslige utspillet kommer fra Meling som har skrevet i en epost til Dagbladet at det vil være grunnlag for å reise riksrettssak mot Frp-leder Siv Jensen dersom hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette mulla Krekar i forvaring. Meling mener at Stortinget kan reise riksrettssak etter ansvarlighetsloven.

Jussprofessor Mads Andenæs bemerker at verken statsministeren eller de andre partiene på Stortinget har gitt uttrykk for at de deler Jensens syn. Han tror derfor det vil være vanskelig å få Stortinget til å reise sak.

Les også: Krevde at Krekar kledde seg naken

– Tar gjerne imot ham

Broren til mulla Krekar, som hentet ham i fengslet, skal ifølge kurdiske medier jobbe aktivt for at mullaen skal kunne returnere til Kurdistan uten å bli stilt for retten.

– Vi tar gjerne imot ham hvis han vil fortsette å kjempe videre i vårt parti, sier talsperson for Kurdistan Islamic Society (KIS), Muhammad Hakim, til den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.

Islamforsker Lars Gule sier til NRK at det også er et annet islamistisk parti som ønsker Krekar velkommen tilbake, men at dette er relativt små partier med få representanter i det kurdiske parlamentet.

– Det som betyr noe er hva det store partiet, Kurdistans demokratiske parti, mener. Det er dette partiet Krekars bror har vært i kontakt med, sier Gule.