Ordførerjakten i gang i Tromsø Høyre

Ordfører Jens Johan Hjort trakk seg lørdag fra Tromsø Høyres liste til høstens lokalvalg. Her er han avbildet i forbindelse med medaljeseremonien og avslutningen av sjakk-OL i Tromsø i august i fjor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Lørdag endte et dramatisk nominasjonsmøte i Tromsø Høyre med at ordføreren sitter på oppsigelse uten noen åpenbar etterfølger.

I mars skal de finne ny toppkandidat etter Jens Johan Hjort.

Det ble ikke slik jeg hadde sett for meg, men ikke noe som ikke er håndterbart, sier nyvalgt leder i Tromsø Høyre, Remi Iversen, til Nordlys.

Søndag ble det holdt styremøte, i avisen omtalt som krisemøte, etter situasjonen som oppsto i etterkant av lørdagens nominasjonsmøte.

Les også: Tromsø-ordfører trekker seg fra valgliste

Ny nominasjonsrunde

Lørdag kom ordfører Jens Johan Hjort med et forslag som i realiteten ville skvise byrådsleder Øystein Hilmarsen ut av toppsjiktet på valglisten og bane vei for Hjort i tospann med dagens finansbyråd Anne Berit Figenschau.

Hjort fikk ikke gjennomslag for dette, og han og Figenschau svarte med å trekke seg fra listen. Dermed står partiet inntil videre uten listetopp og ordførerkandidat.

– Vi har selvfølgelig diskutert den situasjonen som har oppstått, og har kommet fram til at vi må finne oss en ny ordfører for neste periode. Vi skal starte den prosessen med å sette nominasjonskomité, som skal ha fram til mars på å finne en kandidat. Så vil vi i mars avholde nominasjonsmøte for ordførerkandidat, sier Iversen.

Styret brukte også søndagens møte til å konstituere seg og fordele interne roller.

– Mislykket kuppforsøk

Hilmarsen og flere med ham omtalte Hjorts forslag til nominasjonsmøtet som et mislykket kuppforsøk, mens ordføreren sier hans ønske var å toppe laget for partiets beste.

– Jeg har aldri hørt om noe kupp der kuppmakeren allerede står øverst på lista, sier han til Nordlys og viser til at han foreslo å flytte seg selv nedover på listen. Han sier forslaget kom fordi han ville ta fatt i en situasjon hvor partiet gjør det dårlig på meningsmålingene.

– Min mening er at det å løfte Anne Berit Figenschau helt opp på topp, ville vært en suksessoppskrift.

Hjort forstår at andre kan mene fremgangsmåten var uklok, men han mener den ikke var kritikkverdig. Han ville etter lørdagens møte ikke kommentere påstander om samarbeidsproblemer mellom ham og byrådsleder Hilmarsen.

Uansett utfall for Tromsø Høyre ved høstens valg, er det i hvert fall klart at Hjort bare får én periode med ordførerkjedet rundt halsen.