– Elleve drept i uro i Egypt

Elleve personer er drept under demonstrasjoner i Egypt på fireårsdagen for folkeopprøret i 2011, ifølge sikkerhetskilder.

Ni av ofrene ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og politi, flesteparten av dem sivile. Mange av dem ble drept en bydel nord i Kairo søndag.

Det egyptiske innenriksdepartementet sier at også en politimann ble skutt og drept i sammenstøtene der.

Ytterligere to personer ble drept idet de skal ha plassert en bombe ved en høyspentmast i Beheira-provinsen, ifølge den statlige avisa al-Ahram.

25. januar for fire år siden regnes som starten på masseprotestene som førte til at daværende president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av.

Tilhengere av Det muslimske brorskapet, som nå er forbudt, er blant dem som har oppfordret til demonstrasjoner mot landets nåværende myndigheter.

Strengt vakthold

En demonstrant ble drept i havnebyen Alexandria søndag. Ifølge egyptiske tjenestemenn var den drepte en «islamist». De hevder at mannen skjøt mot politiet, og at han ble drept idet politiet besvarte ilden.

Tidligere søndag forsøkte noen få demonstranter å ta seg inn på Tahrirplassen i sentrum av Kairo for å protestere, men de ble raskt omringet av opprørspoliti.

22 pansrede kjøretøy er ifølge nyhetsbyrået MENA parkert ved plassen og veiene rundt er sperret av.

Lørdag ble en kvinne skutt og drept i nærheten av plassen idet hun deltok i en demonstrasjon som ble arrangert av et egyptisk sosialistparti.

– Truffet i hodet

34 år gamle Shaimaa al-Sabbagh, som var mor til en fem år gammel gutt, var sammen med sin mann da hun ifølge flere meddemonstranter ble truffet i hodet av skudd avfyrt fra sikkerhetsstyrkene som forsøkte å oppløse demonstrasjonen. Hun døde senere på et sykehus.

En talsmann for det egyptiske innenriksdepartementet avviser at sikkerhetsstyrkene løsnet skudd og hevder at det er «islamistiske infiltratører» som står bak.

Statsminister Ibrahim Mahlab lover at dødsfallet skal etterforskes og sier at «den som har begått feilen, vil bli straffet, uansett hvem han er».

Tilbake ved makten

Egypts sikkerhetsstyrker har mange ganger tidligere gått hardt fram mot demonstranter. Senest fredag ble en 18 år gammel kvinne drept i en demonstrasjon i Alexandria.

I fjor ble titalls demonstranter drept under markeringer på årsdagen for folkeopprøret, som var en del av den såkalte arabiske våren.

Folkeopprøret, som startet på Tahrirplassen i Kairo 25. januar 2011, endte med at landets autoritære president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av 18 dager senere.

Deretter vant Brorskapets presidentkandidat Mohamed Mursi landets første demokratiske valg noensinne, men han ble styrtet av militæret sommeren 2013.

Nå er mange av Mubaraks tidligere støttespillere tilbake ved makten, Mursi sitter fengslet, mens det kan gå mot løslatelse for Mubarak etter at flere av dommene mot ham er satt til side og skal behandles på nytt.