SV varsler kamp om iskanten

KRITISK: – Regjeringen er helt klart mer opptatt av olje enn miljø, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin tale til SV landsstyre lørdag formiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

SV-leder Audun Lysbakken varslet kamp om iskanten da han holdt sin tale til landsstyret lørdag. Samtidig utfordrer han Arbeiderpartiet.

– Dette blir en viktig test på hvor Arbeiderpartiet velger å gå i miljøspørsmål. De har varslet en grønnere linje. Nå har de valget mellom å støtte miljøpartiene eller regjeringen i det som sammen med klimamålene blir den viktigste klimasaken denne våren, sier Lysbakken.

Les også: Iskanten har krøpet mot nord

Ny grense

Regjeringen fastsatte tidligere denne uken en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet.

– Denne regjeringen er helt klart mer opptatt av olje enn miljø, og det at Tine Sundtoft gikk med på dette, viser at vi har en svak miljøminister, sier Lysbakken til NTB.

SV ønsker å stoppe hele den omstridte konsesjonsrunden om boring sørøst i Barentshavet. Men Lysbakken innser at det ikke er realistisk å få det til.

– Men vi må i hvert fall få flertall i Stortinget for å trekke grensen på et mer forsvarlig sted. Regjeringen gir inntrykk av at iskanten har flyttet seg selv. Den har ikke det, vet dere, sa Lysbakken til stor applaus fra landsstyret, som er samlet til et to dager langt møte i Oslo.

Les også: Ap kan si nei til olje i nord

Avgrunn

SV-lederen brukte mye av sin tale til å argumentere mot forslaget til ny arbeidsmiljølov.

– Det åpner seg sakte en avgrunn mellom det trygge og det utrygge i arbeidslivet. Vi vil ha trygghet, ikke midlertidighet, sa Lysbakken, som også gikk ut mot sosialminister Bernt Høies (H) reform om fritt behandlingsvalg. SV-lederen mener dette bare vil føre til en videre utbygging av det kommersielle tilbudet, øke klasseskillet og ikke gi flere arbeidsplasser i helsesektoren.

– Det er et steg bort fra solidaritetstanken og over til markedsmodellen. Helse er ingen vare. Helsepolitikken skal styres av fellesskapet, ikke av markedet, sa Lysbakken.

I sin tale lanserte han også et forslag om bemanningsnorm i eldreomsorgen.