Dyr på fem gårder kan ha kugalskap

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix. Les mer Lukk

Mattilsynets gjennomgang av besetningen hvor kua som man mistenker har kugalskap kommer fra, viser at ytterligere fire dyr kan ha en økt risiko for smitte.

Besetningene befinner seg på fem gårder, to i Nord-Trøndelag, to i Sør-Trøndelag og en i Oppland. Tilsynet gir ikke mer detaljerte opplysninger om beliggenheten.

Disse dyrene er lokalisert og flyttes ikke fra sine besetninger før endelig diagnose er avklart, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Les også: Styrket mistanke om kugalskap i Nord-Trøndelag

Veterinærinstituttet venter på prøvesvar fra EUs referanselaboratorium i England for å få bekreftet eller avkreftet om den første av disse fem dyrene har kugalskap. Svarene kommer tidligst i midten av neste uke.

De fire kyrne som blir undersøkt, kommer fra samme kvige. Fjøsene er sperret av i påvente av smitteundersøkelsen i England, får Trønder-Avisa opplyst hos tilsynet.

Blir diagnosen bekreftet, tror tilsynet at de også får svar på om det dreier seg et klassisk eller atypisk tilfelle av kugalskap – bovin spongiform encefalopati (BSE).

– BSE smitter ikke fra dyr til dyr. Det er heller ingen grunn til å være bekymret for å innta kjøtt eller melk. Denne kua ble destruert og ingen deler av kua ble sendt til slakteri, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet mistenker kugalskap i Trøndelag

Veterinærinstituttet meldte tirsdag 20. januar om et mistenkt tilfelle av kugalskap, etter at hjerneprøver tatt i forbindelse med et overvåkingsprogram var positiv for BSE i de innledende prøvene.

Les også: Da Bjarne Håkon Hanssen fikk EU-galskap