Høyre vil ha egen SUV-avgift i Oslo

Kaldt vær og forurensing fører til at luft presses ned i skoddehavet over Oslo. Bildet er tatt fra Holmenkollbakken. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Høyre lover høyere bompengesats for de mest forurensende bilene dersom partiet vinner valget i hovedstaden for sjette gang på rad.

Velgerne er ikke på Høyres side for tiden, verken nasjonalt eller i de største byene. Ifølge meningsmålingene ligger det an til maktskifte i hovedstaden ved høstens lokalvalg.

– Det er langt fram, og sammenlignet med meningsmålingene i januar 2011 ligger vi ikke så mye dårligere an nå, sier lederen av Oslo Høyre Nikolai Astrup til NTB.

– Det blir et spennende valg, og det kan bli jevnt. Men når valgkampen kommer i gang og vi får fokus på de lokale sakene, så tror jeg vi har en god sjanse til å vinne valget, legger han til.

Miljøsatser i bomring

Dersom forslaget til lokalvalgsprogram blir vedtatt under helgens årsmøte i Oslo Høyre, går partiet til valg på å innføre nye bompengesatser rundt hovedstaden.

Spesielt forurensende privatbiler – som firehjulsdrevne «børstraktorer» – må betale ekstra.

– Vi vil at det skal bli rimeligere enn i dag for hybridbiler og andre lavutslippsbiler. Samtidig vil vi innføre en høyere bompengesats for biler som forurenser mye. Det skal lønne seg å velge miljøvennlig, sier Astrup.

Les også: Høyre og Frp uenige om dyrepoliti

Kjente ansikter

Høyre og Arbeiderpartiet er enige om én ting i hovedstaden. Den kraftige befolkningsveksten er Oslos største utfordring fremover.

– Men vi vet lite om hva Arbeiderpartiet vil, ut over å innføre eiendomsskatt, sier Astrup.

Og mens Ap topper listen med partisekretær Raymond Johansen byrådslederkandidat og relativt ukjente Tone T. Dahl som ordførerkandidat, satser Høyre på fornyet tillit til Fabian Stang og Stian Berger Røsland.

Les også: Beste resultat for Ap siden 1998