Nyvalg i Hellas

NYVALG: Statsminister Antonis Samaras og det greske parlamentet under den andre av tre valgrunder. (Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis / NTB Scanpix) Les mer Lukk

Venstreradikale SYRIZA topper meningsmålingene foran nyvalget i Hellas 25. januar. Om partiet vinner valget, kan landet gå en usikker økonomisk framtid i møte.

En valgseier vil bety slutten på budsjettkutt, påtvungne økonomiske reformer og trange sparetider, lovet SYRIZA-leder Alexis Tsipras straks det var klart at nasjonalforsamlingen i Hellas heller ikke mandag greide å samle seg om en ny president i den tredje og avgjørende avstemningsrunden. Dermed blir det utlyst nyvalg 25. januar.

– Med folkets vilje vil sparepakkene snart være historie, slo Tsipras fast.

Reversere

SYRIZA har lovet å reversere de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot et kriselån på 240 milliarder euro. Partiet har dessuten lovet å kreve at deler av gjelden blir slettet og skape 300.000 nye jobber.

Siden krisen i Hellas var et faktum for fem år siden, har én million arbeidsplasser forsvunnet.

Både finansmarkedet, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere uttalt at de frykter en slik reversering og har advart grekerne mot å gå bort ifra reformene.

Bakgrunn: Hellas kan gå mot nye usikre tider

– Må forplikte seg

Mandag ble advarslene gjentatt etter at nyvalget var et faktum.

– Hellas må forplikte seg overfor Europa og støtte vekstfremmende reformer dersom landet igjen skal blomstre innenfor eurosonen, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

– Gjennom denne demokratiske prosessen vil grekerne igjen bestemme sin framtid, sier han med henvisning til nyvalget.

Tyskland ville mandag ikke kommentere begivenhetene i Hellas.

– Selvsagt følger vi nøye med på det som skjer. Men jeg kan ikke kommentere innenrikspolitiske hendelser i Hellas, særlig ikke når den bare er en halvtime gammel. Dette er grunnleggende en intern gresk sak, sier talskvinne for den tyske regjeringen Christiane Wirtz.

I helgen understreket Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at Hellas uansett må overholde sine forpliktelser i gjeldsavtalen.

– Nyvalg endrer ingen ting når det gjelder den greske gjelden. Enhver ny regjering må overholde de avtalene deres forgjengere har inngått, sa Schäuble.

Børsras

Greske aksjekurser falt 5 prosent da børsen i hovedstaden Aten åpnet mandag og stupte ytterligere da det ble klart at det blir nyvalg. Ved 12-tiden hadde børsen falt 11 prosent.

Kun én kandidat stilte til presidentembetet, tidligere EU-kommissær Stavros Dimas. Han trengte 180 stemmer i nasjonalforsamlingen for å bli valgt, men fikk bare 168, samme antall som han fikk i forrige avstemning lille julaften.

Dermed må nasjonalforsamlingen oppløses i løpet av ti dager, ifølge gresk lov.