Moskébrannene sprer frykt i Sverige

Your browser doesn't support HTML5 video.

Enda en moské påtent i Sverige
Natt til mandag ble moskeen i Eslöv i Skåne angrepet for tredje gang. I år har det vært minst 13 moskéangrep i Sverige.

– Dessverre handler nok dette om islamofobi. Jeg bor i nærheten og føler meg ikke trygg lenger, sier imam Samir Muric i Eslövs islamske kulturforening. Han fikk nyheten om brannen mandag morgen.

– Jeg tenkte, å nei, ikke si at det er moskeen. Med tanke på brannen i Eskilstuna har jeg fryktet noe sånt som dette, sier Muric.

1. juledag ble en brannbombe kastet inn i en moské i Eskilstuna i Sverige, der det befant seg 70 mennesker. Fem personer ble skadd i brannen.

Det er tredje gang på kort tid at moskeen i Eslöv, som ligger i utkanten av byen, blir angrepet. Tidligere er vinduer blitt knust og fasaden tilgriset av spraymaling.

Les også: Politiet usikre på om moskébrannen i Eskilstuna var påsatt

Trolig påsatt

Like etter klokken tre natt til mandag gikk brannalarmen i moskeen. Ingen kom til skade i hendelsen, men politiet etterforsker saken som en mordbrann, opplyser Marie Keismar, operasjonsleder hos politiet i Skåne.

Det er foreløpig uklart om det finnes vitner til hendelsen.

Brannmannskapene fikk kontroll over brannen i løpet av kort tid, og skadestedsleder Sven Krok mener at mye tyder på at brannen var påsatt.

– Det ble trolig brukt brannfarlig veske og tent på, sier Krok.

Islamske kulturforeningen ligger i nederste del av bygget. Ovenfor er det flere leiligheter. Moskeen har fått begrensede brann- og røykskader, men dette har ikke spredt seg til leilighetene.

Men hadde brannen blitt oppdaget senere, kunne liv ha gått tapt, konstaterer redningstjenesten.

– Jeg tenker på alle dem som bor i leilighetene og hvor sjokkerte de må være. Jeg merker at folk er redde, sier Muric.

– Uakseptabelt

Kommunalråd i Eslöv Johan Andersson ble vekket midt på natten og informert om brannen.

– Det som har skjedd, gjør meg sint og er helt uakseptabelt. Dette er dels en trussel mot konkrete mennesker i deres hjem, og dels en alvorlig gjerning mot en religiøs bygning, sier han.

Flere andre moskeer i Sverige er også påtent de siste årene, blant annet i Norrköping, Malmö, Trollhättan og Hallunda.