Arbeidstilsynet: – Slaveri i bilvaskbransjen

Både politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet mener det ble avdekket «slavelignende forhold» i bilpleiebransjen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Et eget prosjekt for å avdekke ulovlige forhold i bilpleiebransjen i Oslo påviste ulovligheter i 90 prosent av vaskehallene som ble kontrollert.

«Prosjekt Vaskebjørn» skulle opprinnelig bare gjennomføres i 2011. Men prosjektet avslørte så mange ulovligheter at det fortsetter inn i 2015. Både politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet mener det ble avdekket «slavelignende forhold» i bransjen, skriver VG.

– Planen var at vi skulle kjøre prosjektet i 2011, men vi avdekket så altfor mye. Det var menneskesmugling, ulovlig innvandring, arbeidere uten oppholdstillatelse. Det var et moderne slaveri, sier Knut-Morten Alvestad, seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Tall fra Skatt Øst viser at det i 2013 ble påvist feil hos 90 prosent av vaskehallene de kontrollerte. I 2013 ble 47 ulovlige innvandrere som jobbet i Oslos vaskehaller, utvist fra landet etter brudd på utlendingsloven. Tallene for 2014 er ikke ferdige.

– Det har vært en gradvis forbedring. Før fant vi personer boende i vaskehallene, sier Alvestad.

Erik Nilsen, avdelingsdirektør for Kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst, sier at de dårlige forholdene i bransjen skyldes kundenes ønske om å betale så lite som mulig for bilpleie, og mener kundene må ta et moralsk ansvar og tenke seg om.

– Dette er ikke bare arbeidere som jobber og lever under dårlige forhold. Det står noen bak dette, og de tjener penger. Et røverkjøp er ofte et røverkjøp, sier han.