Internett forsvant i Nord-Korea

Nord-Korea og leder Kim Jong-un beskyldes for å stå bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures. Foto: KNCA / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Nord-Korea har delvis fått tilbake internett etter et brudd i forbindelsen som varte i over ni timer, ifølge dataeksperter. De mener landet kan ha blitt utsatt for et dataangrep.

Nettforbindelsen, som i utgangspunktet er begrenset, brøt fullstendig sammen mandag. Tirsdag morgen lokal tid hadde situasjonen bedret seg, ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Dyn Research.

– Det gjenstår å se hvor stabil forbindelsen er, sier Jim Cowie, som leder selskapets forskningsavdeling.

Det store flertallet av nordkoreanerne har uansett aldri hatt mulighet til å komme seg på nett. Kun et lite antall mennesker i landets ledelse antas å ha tilgang til internett.

Les også: Nord-Koreas Internett ser ut til bryte sammen

Angrep på Sony

Nettproblemene i Nord-Korea oppsto etter at USAs president Barack Obama før helgen lovet å svare på dataangrepet mot Sonys filmstudio.

Obama er sikker på at Nord-Korea står bak det omfattende angrepet mot Sony, men amerikanske tjenestemenn nekter å svare på hvorvidt Washington allerede har iverksatt sin motreaksjon.

Bakgrunn: Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

Flere tjenestemenn med god kjennskap til etterforskningen av Sony-hackingen hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at USA ikke har iverksatt noe dataangrep mot Nord-Korea.

Ifølge Dyn Research er det mulig at nettproblemene i landet kun skyldes tekniske problemer. En av selskapets ledere sier imidlertid at han ikke vil bli overrasket om Nord-Korea er blitt utsatt for et dataangrep.

– Lever i et mareritt

FNs sikkerhetsråd diskutere mandag menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea for første gang noensinne. Beslutningen om å drøfte alle sider ved situasjonen i landet ble fattet tross motstand fra Kina.

Les også: USA anklager Nord-Korea for dataangrep

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa i sitt innlegg at Nord-Koreas innbyggere lever en marerittaktig tilværelse. Hun viste til opplysninger fra nordkoreanske flyktninger som har fortalt om svært brutale forhold i landets fangeleirer.

Møtet i Sikkerhetsrådet kom i kjølvannet av at en FN-komité i november vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

En FN-kommisjon mener drapene, torturen og overgrepene i landets fangeleirer kan sammenlignes med nazistenes forbrytelser under andre verdenskrig.

Nordkoreanske myndigheter stiller seg avvisende til beslutningen om å diskutere menneskerettighetssituasjonen i landet i Sikkerhetsrådet.

Diskusjonen er ledd i en plan om å bruke anklager om menneskerettighetsbrudd som en unnskyldning for å invadere Nord-Korea, mener de.