Åtte av ti toppledere fornøyd med arbeidsmiljøloven

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har lagt fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

81 prosent av topplederne mener dagens arbeidsmiljølov gir tilstrekkelig fleksibilitet, viser en undersøkelse gjennomført for fagorganisasjonen Lederne.

Nylig la arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fram et forslag som blant annet innebærer å øke grensene for overtid og å tillate søndagsarbeid når det er nødvendig.

Undersøkelsen omfatter nesten 2.300 medlemmer i Lederne. 81 prosent av de rundt 200 topplederne i undersøkelsen er enige i påstanden «Som leder gir arbeidsmiljøloven meg fleksibilitet til å løse de oppgaver jeg har ansvar for».

– Jeg hadde ventet at flere toppledere skulle være negative til dagens arbeidsmiljølov, særlig siden regjeringen lenge har sagt at de ønsker en oppmyking av lovverket, sier forbundsleder Jan Olav Brekke.

– I lys av resultater fra vår undersøkelse forvitrer litt av argumentasjonen for å endre arbeidsmiljøloven. Dagens lovverk inneholder mer fleksibilitet enn mange skal ha det til. Loven gir de fleste ledere et greit handlingsrom i arbeidshverdagen, sier Brekke.

Egeninteresse

De med mindre lederansvar er noe mindre positive til dagens lovverk, og samlet sett – uavhengig av ledernivå – er 66 fornøyd med arbeidsmiljøloven.

– Det er ganske slående at arbeidsmiljøloven har bredest støtte blant dem som vi må anta har størst egeninteresse i et fleksibelt lovverk, mens personer som er lavere på rangstigen etterlyser mer fleksibilitet. En forklaring kan være at de som faktisk jobber med ansettelser og personalansvar i det daglige, har større innsikt i de mulighetene som ligger i dagens lovverk, mens folk flest gjerne danner seg et inntrykk basert på det de leser i avisen, sier forbundsleder Brekke.

Sterke reaksjoner

Arbeidsministeren kaller endringene i arbeidsmiljøloven fleksible og familievennlige, men reaksjonene er mange og sterke. Norges største lønnstakerorganisasjon, LO, oppsummerer med at arbeidslivet blir tøffere.

– Mer uønsket overtid, lengre pålagte arbeidsdager og mer påtvungent søndagsarbeid for den enkelte arbeidstaker vil bli resultatet av forslaget regjeringen nå legger fram, uttalte LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen tidligere denne måneden.

– Økt frihet

Eriksson legger sterk vekt på at endringene vil være et gode også for arbeidstakerne. Han ser økt frihet til å inngå lokale avtaler, fleksibilitet til å jobbe mer når det trengs for så å ha fri når behovene er mindre.

I en undersøkelse sier 62 prosent av de spurte nei til forslaget om å åpne for flere midlertidige stillinger, skriver Klassekampen.

Det er flertall mot endringen i alle aldersgrupper, hos både kvinner og menn og på alle utdannelsesnivå. (©NTB)