Obama: – Feil å trekke filmen «The Interview»

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama kritiserer Sony for å trekke «The Interview» Les mer Lukk

USAs president Barack Obama sier USA vil svare på dataangrepet fra Nord-Korea, uten å gi detaljer om hvordan eller når.

– Nord-Korea forårsaket mye skade. Vi vil svare, var Obamas klare beskjed på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag kveld.

Presidenten ville ikke si om bruk av militærmakt eller nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea er blant alternativene som vurderes:

– Det vil komme et passende svar, sa Obama.

Fredagens konklusjon fra det føderale politiet FBI er at Nord-Korea står bak det massive dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures 25. november. Det er første gang USA direkte anklager et annet land for dataangrep som rammer på amerikansk jord.

Les også: – Nord-Korea har atomstridshoder

– Skulle ikke trukket filmen

Presidenten sa videre at det var galt av Sony Pictures å trekke filmen «The Interview», en actionkomedie som parodierer Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.

– Jeg forstår bekymringene selskapet hadde. Men med det sagt, ja, jeg mener det var en feil. Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator et sted kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama.

– Jeg skulle ønske selskapet tok kontakt med meg før de tok beslutningen, sa Obama.

Dataangrepet førte til at Sony Pictures' datasystemer brøt sammen og en rekke interne eposter ble lekket. Filmen «The Interview» ble tatt av plakaten etter trusler fra hackerne. Hackerne skrev blant annet at filmens publikum vil bli stilt overfor «en bitter skjebne», og nevnte terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Nordkoreanske IP-adresser

– FBI har tilstrekkelig informasjon til å konkludere at den nordkoreanske regjeringen er ansvarlige for dataangrepet, heter det i fredagens konklusjon fra FBI.

Verktøy brukt i angrepet sammenfaller med verktøy brukt i angrep mot sørkoreanske banker og mediebedrifter i mars 2013, et angrep Nord-Korea sto bak. Tekniske analyser knytter også dataangrepet til nordkoreanske IP-adresser, heter det videre.

Nord-Koreas FN-delegasjon avviser amerikanske myndigheters påstand om at landet står bak dataangrepet

– Vårt land har ingen tilknytning til hackeren, sier politisk rådgiver Kim Song.

Les også: – USA anklager Nord-Korea for Sony-angrep

Nye trusler

Hackerne bak dataangrepet, som ifølge USA altså stammer fra Nord-Korea, sendte torsdag kveld en epost til flere av Sony Pictures' toppledere, ifølge CNN.

Filmselskapet mener eposten er fra dem som gjennomførte datainnbruddet, ettersom den har likhetstrekk med tidligere mottatte eposter, opplyser en kilde med kjennskap til saken. I tillegg til å berømme Sony Pictures for avgjørelsen om å trekke «The Interview», kommer hackerne med nye krav:

– Nå vil vi at dere aldri utgir, distribuerer eller lekker filmen, for eksempel på DVD eller gjennom piratnedlasting, heter det i eposten.

Hackerne krever også at materiale tilknyttet filmen på internett, som for eksempel trailere, skal fjernes. Hackerne skriver at de fortsatt har privat og sensitiv data fra filmselskapet, men at materialet er trygt så lenge selskapet «ikke lager mer trøbbel».