Akvariet i Bergen får dyrevelferdskritikk

Pingvinene ved Akvariet i Bergen er populære blant de besøkende, men nå mener flere ansatte at dyrevelferden er for dårlig for pingvinene og de andre dyrene. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

19 nåværende og tidligere ansatte har sendt et brev til ledelsen ved akvariet i Bergen hvor de kritiserer akvariet for dårlig dyrevelferd.

Brevet kommer samme uken som Akvariet i Bergen fikk kritikk fra Arbeidstilsynet, melder NRK.

De 19 som har skrevet til ledelsen lister opp en rekke forhold de mener er skadelige for dyrene ved attraksjonen på Nordnes. Blant annet har verken pingvinene eller selene noen skjulesteder, og flere skader og dødsfall knyttes til utformingen av den nye pingvindammen, heter det. De kritiserer også arbeidsgiveren for å mangle fasiliteter til karantene og til syke dyr.

– Ledelsen er mer opptatt av hvordan dammene ser ut enn dyrevelferd. Det koster å holde opp kravene til dyrevelferd, men det er viktig at dette blir tatt på alvor, sier en av dem har underskrevet brevet. Det rettes også kritikk mot direktør Kees Ekelis lederstil.

Ekeli selv tror kritikken er uttrykk for at de ansatte føler seg for lite involvert i beslutningsprosessene.

– Vi har stort fokus på dyrevelferd og har alltid hatt det. Mye av kritikken som blir reist er vanskelig å forstå. Vi har veldig sunne og friske pingviner, så det oppleves helt feil å peke på at de har det dårlig, sier Ekeli. Han presiserer samtidig at den gamle seldammen trenger moderniser og sier det er en prioritert oppgave. (©NTB)