Regjeringspartiet vant valget på Grønland

Fungerende statsminister Kim Kielsen avgir stemme i Nuuk på Grønland fredag. Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringspartiet Siumut har vunnet valget på Grønland med svært knapp margin.

Opptellingen av stemmene viser at sosialdemokratiske Siumut fikk 34,3 prosents oppslutning i valget fredag. Inuit Ataqatigiit fikk 33,2 prosent, og kun 326 stemmer skilte de to partiene. Målt i antall mandater ligger partiene helt likt, med 11 hver.

Siden Siumut og samarbeidspartneren Atassut ikke har flertall i det nye Landstinget, kan det bli utfordrende å oppnå enighet om en ny koalisjonsregjering.

Etter det tette valgresultatet, er det mest sannsynlig at de to partiene i fellesskap danner regjering, sier samfunnsforsker Klaus Georg Hansen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Min vurdering i øyeblikket er at det ender med en bred regjering bestående av Siumut og Inuit Ataqatigiit. Det vil gi et helt massivt flertall på 22 mandater, og dermed mulighet til brede forlik, sier Hansen lørdag morgen.

Korrupsjon og maktmisbruk har vært en viktig sak i årets valgkamp. Tidligere Siumut-leder Aleqa Hammond måtte gå av som regjeringssjef etter anklager om misbruk av offentlige midler tidligere i år.

Kim Kielsen overtok som statsminister og Siumut-leder etter Hammond. Grønland er fortsatt en del av Danmark, men har omfattende indre selvstyre.