Tørrlagt von Trier frykter han har laget sin siste film

TØRRLAGT: Lars von Trier innrømmer rusmisbruk og er nå tørrlagt. Her var han sammen med skuespilleren Kirsten Dunst i Sverige i 2010. Foto: Adam Ihse / NTB scanpix Les mer Lukk

Filmregissør Lars von Trier innrømmer tidligere rusmisbruk, og frykter det kan bli umulig å lage gode filmer nå som han har lagt misbruket bak seg.

I et intervju med avisa Politiken forteller von Trier (58) at han har pleid å drikke en flaske vodka om dagen når han har skrevet filmmanus. Han har også brukt ett annet rusmiddel som han ikke spesifiserer nærmere.

Nå har han imidlertid besluttet å holde seg unna alle rusmidler, og han har vært edru i nesten tre måneder.

Siden rusen har vært en kilde til inspirasjon, er han redd det kan bli umulig å lage virkelig gode filmer heretter.

– Ingen kreativ utfoldelse av kunstnerisk verdi er noensinne blitt utført av tidligere drankere og narkomane, sier den danske regissøren.

Han gjør det likevel klart at det var nødvendig å kutte alkoholbruken, og sier han nå «forsøker å overleve».

Von Trier står bak filmer som «Breaking the Waves», «Dogville» og «Melancholia». Han ble hedret med gullpalmen i Cannes for «Dancer in the Dark» i 2000. Hans siste film «Nymphomaniac» skal være den eneste som ikke er skrevet i ruspåvirket tilstand.

Intervjuet med Politiken er von Triers første etter at han lagde skandale under Cannes-festivalen i 2011 ved å spøke om at han forsto Adolf Hitler.