Isaksen mener Ap er avkledd i kunnskapspolitikken

Før Stortinget vedtar det endelige budsjettet for neste år er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sikker på at Ap vil benytte anledningen til å justere bevilgningene partiet foreslår til forskning og høyere utdanning. Statsråden tor Ap vil gjøre dette av taktiske grunner – for ikke å komme dårligere ut enn flertallspartiene. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er avslørende for Arbeiderpartiet (Ap) at deres pott til forskning og høyere utdanning er lavere enn det som ble resultatet av regjeringens budsjettforlik.

I sitt alternative budsjett, som ble lagt fram forrige uke, hadde Ap med god margin overbudt regjeringens opprinnelig budsjettforslag for forskning og høyere utdanning. Men etter at regjeringen inngikk et budsjettforlik med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) natt til fredag, er det nå Ap som har minst å tilby til forskning og høyere utdanning, viser beregninger fra Kunnskapsdepartementet.

– Ap har hatt 10 milliarder kroner mer å bruke fordi de droppet våre skattelettelser. At de likevel ikke prioriterer kunnskapspolitikken høyere, synes jeg er avslørende. Det bekrefter at dette ikke er et satsingsområde for Ap, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

– Et desperat utspill som ikke kler en statsråd, repliserer Marianne Aasen, utdanningspolitisk talskvinne for Ap på Stortinget.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen får ikke hente kaffen sin selv

– Betyr kutt

Regjeringen foreslo opprinnelig å øke bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren med 632 millioner kroner. Etter forliket ble det beløpet økt til 776 millioner kroner.

I Aps alternative budsjett er det foreslått en økning på 719 millioner kroner.

– Det betyr at Aps budsjett faktisk vil innebære et kutt på flere områder sammenlignet med budsjettforliket. Det er oppsiktsvekkende fra et opposisjonsparti, mener Isaksen.

Les også: Røe Isaksen mener mobbere bør flyttes til ny skole

Taktisk tilpasning

Isaksen sier han er sikker på at Ap vil benytte anledningen til å justere tallene før Stortinget vedtar det endelige budsjettet, slik at de ikke skal komme dårligere ut enn flertallspartiene.

De rødgrønne partiene jobber alle nå med å oppdatere sine alternative budsjett i kjølvannet av budsjettforliket.

– Men det vil i tilfelle være en taktisk tilpasning. Det er det første budsjettforslaget som viser Aps sanne politikk på dette området, mener han.

– Desperat

Aps Marianne Aasen sier hun blir oppgitt over kunnskapsministeren.

– Det er på tide at Torbjørn Røe Isaksen legger fra seg Unge Høyre-rollen og går inn i rollen som statsråd. Han vet godt, etter selv å ha sittet på Stortinget, at den nye budsjettrammen som følger et forlik, kan disponeres på like fot av alle partier, sier hun.

– Røe Isaksen sammenligner epler og pærer når han setter budsjettall fra budsjettforliket med våre tall fra før forliket ble kjent. I likhet med stortingsflertallet kommer selvfølgelig også Ap til å bruke det økte handlingsrommet til et enda bedre stortingsbudsjett, sier hun.

– Dette virker som et desperat utspill fra kunnskapsministeren når han later som han ikke kjenner spillereglene i Stortinget, sier Aasen.