Regnfull advent i vente

Den første adventshelgen kan det bli mindre hyggelig å oppholde seg utendørs flere steder. Sludd og regn er varslet over store deler av landet. Arkivfoto: NTB scanpix Les mer Lukk

Første helgen i advent kan du med god samvittighet holde deg innendørs og kanskje lage et pepperkakehus. For ute er det meldt sludd og regn.

Skyer legger seg over store deler av landet frem til helgen og utover neste uke. Det er skyet overalt, sier meteorologene.

Snøen kom til Sør-Norge forrige uke og ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) er det grunn til å juble hemningsløst. En halvmeter snø har nemlig lagt seg flere steder i høyden, skriver de i sin snørapport.

Så om du velger å trosse gråværet, skriver Skiinfo at hele 20 skisteder holder åpent i helgen.

Vinden snur

I Sør-Norge blir det skyet med spredt regn, snø og sludd fremover.

Første advent søndag kommer det to-tre millimeter nedbør i Agder og Telemark. Denne kan legge seg som snø, men vil nok smelte.

– Det er ikke noe skiføre, for å si det sånn. Snøen kan legge seg på bakken, men ikke noe mer enn tre millimeter, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt (MET) til NTB.

Sjekk været der du er

Utover neste uke er det ventet mye av det samme overskyede været, men onsdag skjer det noe.

– Vi har østavind frem til da, men det snur. Vi får da vestavind, som fører med seg sol og litt høyere temperaturer, sier Moxnes.

Les også: Vil endre definisjonen av normalt vær

Skyet overalt

Litt av det samme kan folket på Vestlandet og i Midt-Norge vente seg. Det kommer til å blåse og regne mye fremover, aller mest er ventet i Rogaland.

– Det er skyet overalt. Kommer det snø, vil den mest sannsynlig ikke legge seg, sier statsmeteorolog i MET i Bergen, Trond Thorsteinsson.

Trønderne kan imidlertid vente seg oppholdsvær på første adventsdag. Det vil fortsatt være grått, men sola kan i perioder titte frem.

Temperaturen vil være uendret eller litt lavere enn hittil, mens søndag kan det bli litt mildere og dermed også mere nedbør.

Les også: Breene smelter raskt

Lavtrykk over Nord-Norge

En front med fuktighet, vind og regn er på vei mot Nord-Norge, forteller statsmeteorolog Justyna Wodziczko i MET i Tromsø. Denne kommer til å gi seg utover fredagen.

– Helgen ser bra ut. Det ser ut som det er vindfullt, men stort sett blir det oppholdsvær. Om det blir snø? Nei, sier Wodziczko.

Utover neste uke kommer imidlertid lavtrykket som vil føre til mer nedbør i Finnmark og Troms.

– Tirsdag er det mulig det kommer snø i Finnmark og Troms. Det vil bli mye nedbør. Kald vind og luft henger over Nord-Norge, sier hun.