Vitner: Agnes så lyst på livet da hun forsvant

VENNER OM AGNES: Agnes Elisabeth Müller ble funnet drept i Lysefjorden etter påske. Under rettssaken i Jæren tingrett onsdag vitnet flere kolleger og sa at kvinnen var sprudlende og glad over at hun hadde bestemt seg for å gå fra ektemannen. Foto: Politiet / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter en tung høst og jul, så mye ut til å løsne for Agnes Müller. Hun var tilbake i frisørjobben, hun bestemte seg for å gå fra ektemannen, fikk kjæreste på internett og skulle flytte fra Forsand.

Vitner fra frisørsalongen hvor hun igjen begynte å jobbe i januar ga retten et entydig bilde av den 36 år gamle tobarnsmoren. Det samme gjorde moren og mannen hun var blitt kjent med på internett.

Etter en høst hvor hun ifølge andre vitner hadde virket deprimert og initiativløs, skjedde en endring ut på nyåret.

– Hun var lykkelig og fornøyd. Hun hadde bestilt billett for å møte nettvennen. Agnes ga uttrykk for at han kunne være den rette for henne, sa moren i retten.

– Ulykkelig

Drapstiltalte Thomas Müller har hevdet at ekteskapet var lykkelig og harmonisk, i sterk kontrast til nærmest alle som forklarte seg i retten onsdag. Selv om den to år yngre mannen ikke skal ha vært voldelig på noe vis, ble han beskrevet som uinteressert og ignorant overfor ektefellen. Spesielt i samtaler med svigermoren virket han etter hvert mer og mer unnfallende.

– Jeg fikk et sterkt inntrykk av at Agnes var ulykkelig i ekteskapet. Samlivet fungerte ikke i månedsvis. Agnes sa i samtale med meg at hun ikke forsto hva hun hadde gjort, om noe var galt, sa moren.

Nettvenn

Den tyske lastebilsjåføren fikk via en felles venn kontakt med Agnes Müller i januar. I løpet av de neste to-tre månedene avtalte de to at de ville forsøke å flytte sammen i Tyskland. Den nye nettvennen fikk vite at Agnes uansett ville flytte fra mannen.

– Hun fortalte meg at det ikke gikk veldig bra i ekteskapet og at de egentlig allerede var separert og bare bodde sammen, sa mannen via tolk i Jæren tingrett.

Til en kollega i frisørsalongen hadde hun fortalt at hun ikke lenger delte soverom med mannen, men var flyttet inn på gjesterommet.

– Hun sa at hun skulle skilles, men bodde på Forsand på grunn av ungene. Hun var veldig glad i ungene og ville aldri reise fra dem, sa Rebecca Gustafsson Barka.

– Ikke deprimert

Agnes Müller ble av sjefen Sissel Vikse Falch beskrevet som faglig dyktig, men ikke særlig utadvendt. Det hadde vært problematisk for den tyske kvinnen, som først hadde sagt opp jobben på dagen etter tilbakemeldinger. Et halvt senere fikk hun jobben tilbake, men i en annen salong, og viste seg fra en helt ny side. Beskrivelsen gikk på en kvinne som strålte på jobb.

– Fikk du inntrykk av at hun var deprimert eller hadde tanker på å forlate dette livet, spurte aktor Tormod Haugnes.

– Nei, det er like utenkelig for meg som om hun skulle gå fra barna sine. Det tror jeg hun aldri ville gjort, sa Falch.

Også alle de andre kollegene fortalte om en mor som ikke ville stikke av og etterlate barna. Agnes ble jevnlig invitert til jobbturer og sammenkomster, men sa som oftest nei, men begrunnelsen at hun ikke ville la barna være hjemme uten henne.

Streng påstand

Torsdag er det prosedyrer. Thomas Müller er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for voldtekt. Selv om han erkjenner straffskyld for forsettlig drap, har han ikke tilstått drapet slik påtalemyndigheten mener bevisene og indisiene i saken forteller at det skjedde. Han står på at Agnes var deprimert og ville ta sitt eget liv, og at han gjorde det for henne. At han dumpet henne i sjøen var etter hans forklaring også i overensstemmelse med hennes eget ønske.

Den versjonen av historien har fått mindre og mindre støtte etter hvert som fakta er lagt på bordet i Jæren tingrett.