– Barn av syke foreldre får ikke nok hjelp

Barn av spillavhengige opplever ofte at de ikke får det de har behov for, fordi foreldrene bruker penger på spill. Det er også tabu å snakke om det, påpeker Voksne for Barn. Organisasjonens nye rapport handler om barn som pårørende. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Barn som har foreldre eller søsken som er syke eller avhengig av spill eller rus, får ikke den hjelpen de trenger i kommunene, mener organisasjonen Voksne for Barn.

– Det handler om å sette inn tiltak i familien tidlig nok. Barn skal bli hjulpet slik at de kan få være barn, sier organisasjonens generalsekretær Randi Talseth til NTB.

I 2009 vedtok Stortinget en ny lov som er ment å sikre at barn som er pårørende blir bedre tatt vare på. Men den loven er ikke nok, mener Talseth.

– Lovverket er spesielt rettet mot spesialisthelsetjenestene, hva sykehusene skal gjøre når foreldrene er til behandling. Men det sier ingenting om kommunenes ansvar. Det er der ungene befinner seg, påpeker hun.

Les også: Over 20.000 nordmenn har spilleproblemer

– Tar foreldrerollen

Talseth viser til at 10-12 prosent av alle barn i Norge kan regnes som pårørende. Noen av deres erfaringer blir fortalt i Voksne for Barns rapport «Når barn er pårørende», som lanseres onsdag. Da får også helseminister Bent Høie et eksemplar.

– I veldig stor grad bærer disse barna belastningene i familiene der foreldrene sliter. De tar veldig ofte over foreldrerollen i familien, sier Talseth.

En del av rapporten er viet barn i familier der noen er spillavhengige. Dette er et tabuområde, ifølge Talseth.

Hun viser til at problemet er mer skjult nå enn tidligere. Før foregikk mye av spillingen på spillautomater, men nå skjer det på internett, innenfor husets fire vegger.

Les også: Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

Som rus

Talseth påpeker at barn som opplever spillavhengighet i familien, har mye til felles med dem som har rusavhengige foreldre. Pengene går til å dekke foreldrenes behov, i stedet for barnas.

– I historiene beskrives uforutsigbarhet og at den som er avhengig, endrer atferd. Det ligner på rus, sier Talseth.