Drapsregister skal forhindre vold

Tidligere denne måneden ble en mann stukket ned og drept på Etterstad i Oslo. Blomster og tente lys ble kort tid etter at nyheten ble kjent plassert utenfor oppgangen i boligblokken der angrepet fant sted. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Regjeringen oppretter et eget register som skal samle informasjon om drap begått i Norge. Hensikten er å forebygge alvorlige voldshandlinger.

– Vi har behov for å vite mer om årsakssammenhengene som fører til økt risiko for drap, ikke minst i nære relasjoner. Det finnes ikke noe godt verktøy for dette i dag, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Drapsregisteret skal brukes av forskere. Demografiske data, opplysninger om tidligere kriminalitet, helse og relasjon til offeret, drapsmetode og rusmiddelbruk er informasjon som kan tenkes å inngå i et slikt register.

Ikke profil-verktøy

Justisminister Anders Anundsen (Frp) understreker at drapsregisteret ikke er ment å brukes av politiet som et verktøy for å søke opp profiler av mulige gjerningsmenn eller risikopersoner. I utgangspunktet skal personopplysningene i registeret være anonymiserte.

– Det skal brukes av forskere, men så er det viktig for politiet å utnytte denne forskningen. Bedre kunnskap om hva som utløser drap vil kunne gjøre det lettere å forebygge slike handlinger. I dag har vi store kunnskapshull på dette området.

Les også: Erkjente drap på kona, men hevder hun ønsket det selv

Lignende ordninger er allerede etablert i England og Finland. I Norge ble etableringen av et drapsregister anbefalt av det såkalte Olsen-utvalget i 2010.

Under ledelse av fylkesmann Ann-Kristin Olsen ble utvalget oppnevnt for å se nærmere på de mange drapene som i årene 2004 til 2009 ble begått av personer med psykiske lidelser eller rusproblemer.

Lovendring

– Det er viktig at vi har kunnskaper om omstendighetene rundt drap, for å kunne forbedre helsetjenestene og oppfølgingen av personer som kan ha risiko for alvorlig vold, sier Høie.

Helsedepartementet regner med å ha et høringsnotat klart i løpet av første halvdel av 2015, men først må det juridiske grunnlaget avklares.

– Det må nok lovendringer til, erkjenner Høie.

Les også: Etterstad-drapet: Gjorde funn i fluktruten

Fakta om drapssaker i Norge i 2014:

Advokatforeningen, Barneombudet, Statens helsetilsyn, Kripos, Politidirektoratet og Folkehelseinstituttet uttalte seg positivt om et drapsregister i høringsrunden som fulgte Olsen-utvalgets rapport. Men innvendinger finnes også, ikke minst av personvernhensyn.

Et nøkkelspørsmål er hvordan man kan sikre trygg lagring og bearbeiding av personsensitive og taushetsbelagte opplysninger. Hvem som skal ha ansvaret for driften av registeret, må også avklares.

Så langt i år er 20 personer drept her i landet. I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre, ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

 • 21. januar: Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) blir funnet død i Nidelva i Trondheim etter å ha vært savnet siden 16. januar. Politiet finner samme dag blodspor i leiligheten der hun sist ble observert, og 17. januar blir et samboerpar på 34 og 37 år siktet for drap eller medvirkning til drap. I august tas det tatt ut tiltale om forsettlig drap mot mannen, mens saken mot kvinnen er henlagt.
 • 28. januar: John Gerhard Steen (71) blir funnet drept i Langesund i Telemark. En 43-årig kvinne, som tidligere er anmeldt for vold mot ham, er pågrepet og siktet for drapet.
 • 2. mars: En treåring dør på Helgelandssykehuset i Rana etter å ha blitt hentet i ambulanse etter at en venn av familien tok kontakt. Foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.
 • 19. mars: En kvinne blir funnet død i en bolig på Gamlegrendåsen på Kongsberg. En mann, som også var i huset, blir behandlet for kullosforgiftning. Mannen er siktet for forsettlig drap på kvinnen.
 • 6. mai: Den savnede 36 år gamle tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller blir funnet død i en bylt som blir hentet opp fra 70 meters dyp utenfor Dørvika i Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Ektemannen Thomas Müller tilstår at han drepte henne og siktes for forsettlig drap. Han er senere blitt siktet og tiltalt for overlagt drap.
 • 23. mai: Ei to år gammel jente blir funnet drept med en rekke knivstikk når politiet rykker ut på melding om et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Jentas far blir pågrepet og siktet for drapet. Jentas mor og mormor samt hennes onkel og en annen person med relasjon til familien blir sendt til sykehus med skader.
 • 17. juni: En 44-årig norsk-vietnamesisk mann blir funnet drept i et parkeringshus under Grønland Torg i Oslo. I alt åtte personer er blitt siktet i saken, flere av dem for drap eller medvirkning til drap.
 • 28. juni: Naser Abdol Mohamady (37) blir skutt og drept i en bolig i Enggata i Fredrikstad. En 46 år gammel mann blir siktet etter at han melder seg for politiet.
 • 25. juli: Ib Ronny Svenningsen (45) blir funnet død utenfor en bolig i Tobøl i Eidskog i Hedmark. En 36-årig bekjent blir siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Siktelsen mot ham blir senere skjerpet til forsettlig drap.
 • 8. august: 20 år gamle Sami Milhem blir funnet partert og drept i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre. En 23 år gammel mann fra Nordland blir samme dag pågrepet og siktet for drapet.
 • 14. august: Liket av den drepte Bjarte Hansen (58) blir funnet forbrent i et rykende bål nedenfor Hafjell i Øyer i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) blir siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge.
 • 16. august: En mann i midten av 50-årene blir knivstukket i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Han dør senere på sykehus. En 53-åring har erkjent knivstikkingen.
 • 23. september: Hermod Magne Steinsund (48) blir funnet skutt og drept i boligen sin i et kommunalt hybelhus på Kvaløysletta i Tromsø. Dagen etter blir en mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.
 • 21. oktober: Åge Stavran (35) blir funnet død i forbindelse med en brann i en leilighet i Spjelkavik i Ålesund. Tre menn og en kvinne siktes for legemsbeskadigelse med døden til følge, i tillegg til at mennene er siktet etter mordbrannparagrafen. Siktelsen mot den ene mannen er senere skjerpet til forsettlig drap.
 • 23. oktober: Lillemor Laurenze Lie (63) blir funnet drept i sitt hjem i Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. En 48 år gammel mann er siktet for drapet.
 • 26. oktober: En 44 år gammel mann fra Litauen blir funnet død utenfor en boligblokk i Steinkjer. To menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. En mann er dessuten siktet for legemsfornærmelse.
 • 28. oktober: Mannen som er siktet drap på Hermod Magne Steinsund, blir også siktet for drap på Stein Håvard Larsen, som ble meldt savnet 3. oktober i Tromsø.
 • 28. oktober: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir drept på den private barneverninstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. En beboer, ei 15 år gammel jente, er siktet for drapet.
 • 28. oktober: Den afghanske asylsøkeren Narges Josefi (27) blir funnet knivdrept på Hamar. Hennes ti år eldre afghanske ektemann pågripes etter to dager og siktes for drapet.
 • 15. november: En 40 år gammel mann blir funnet drept på Etterstad i Oslo. En 47 år gammel italiensk mann etterlyses, siktet for drapet og for drapsforsøk på en 35-årig mann. Dagen etter blir den siktede pågrepet på et treningsstudio. Han erkjenner drap, men ikke drapsforsøk.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har disse tre sakene fått mye oppmerksomhet i år, men regnes ikke med i NTBs statistikk:

 • 13. oktober: En gresk skipsoffiser blir pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene om bord i skipet Anangel Explorer, som ankom Narvik. Kvinnen er ikke funnet. Mannen nekter straffskyld.
 • 21. oktober: En 32 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011. Mannen har tidligere vært samboer med jentas mor. Han nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Saken ble opprinnelig henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.
 • 6. november: En 60 år gammel mann melder seg for politiet og tilstår drap på en kvinne i Oslo før han dumpet henne på Finnskogen i 1992. Politiet har siktet ham for drapet, og mannen sitter i varetekt. Liket av kvinnen er imidlertid ikke funnet.