«Lommemannen» er løslatt

Erik Andersen, kjent som «Lommemannen», ble løslatt før helgen og har flyttet til hjemfylket Hordaland.

– Han ble løslatt i slutten av forrige uke, da var alt papirarbeidet unnagjort, sier 62-åringens forsvarer Gunhild Lærum til VG.

Andersen søkte om prøveløslatelse etter å ha sonet minstetiden på sju år av en forvaringsdom på ti år. For en drøy måned siden sa Asker og Bærum tingrett ja til løslatelse på spesielle vilkår.

Strenge vilkår

Nå er han altså ute av Ila og har flyttet hjem til Hordaland.

– Han har løpende kontakt med Kriminalomsorgen Vest, sier Lærum. Hun har ikke møtt eller snakket med 62-åringen etter løslatelsen.

Blant de mange betingelsene for prøveløslatelsen er at 62-åringen må bo hjemme og ikke får forlate hjemfylket uten å søke om tillatelse. Han får ikke oppsøke guttegarderober, bad eller svømmehaller eller ha kontakt med barn uten at andre voksne er til stede.

Andersen kan heller ikke oppsøke dem han er dømt for å ha forgrepet seg på.

Erkjente alt

Da søknaden om løslatelse ble behandlet, konkluderte de sakkyndige med at gjentakelsesfaren ikke er nærliggende dersom Erik Andersen prøveløslates på de strenge vilkårene Kriminalomsorgen har satt. Under den rettsrunden erkjente han for første gang alle overgrepene han er dømt for.

Advokat Siv Hallgren hadde rollen som koordinerende bistandsadvokat for de mange ofrene da saken mot Andersen gikk for retten i 2009 og 2010. Hun avviser ikke at 62-åringen kan ha endret seg i fengselet.

– Ut fra det jeg har lest, må han ha endret seg svært etter at vi var i tingretten. Han har nå erkjent alt fra retten og synes å ha tatt ansvar på en helt annen måte enn da, sa Hallgren til NTB etter at retten innvilget prøveløslatelse. Hun håper begrensningene som er satt, er nok til at han avstår fra ny kriminalitet.