Forsker: – Boko Haram på frammarsj i Nigeria

Bombeeksperter på åstedet hvor seks mennesker ble drept av en selvmordsbomber i Kano i Nigeria i midten av november. Boko Haram har ikke tatt på seg ansvar for angrepet, men gruppen har utført flere dødelige angrep i byen. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den islamistiske opprørsgruppen Boko Haram har vokst seg sterkere i Nigeria, mener NUPI-forsker. Samtidig står demoralisert hær tilbake, maktesløs mot den siste tidens dødelige angrep fra opprørerne.

– Boko Haram er på frammarsj. Gruppen har vokst seg sterkere etter kidnappingen av skolejentene, mens den nigerianske hæren har blitt svakere, sier seniorforsker Morten Bøås i NUPI til NTB.

Minst 21 mennesker ble drept tirsdag da to selvmordsbombere gikk til et angrep på et marked i Maiduguri i delstaten Borno nordøst i landet. I forrige uke drepte gruppen rundt 100 mennesker i ulike angrep i Borno.

Den nigerianske hæren sliter med dårlig moral, dårlig ledelse og er dessuten rammet av politiske problemer i landet, forklarer Bøås.

– De klarer ikke å stå imot. Bare rykter om Boko Haram-angrep får hæren til å forlate sine posisjoner. De kommer først tilbake når angrepet har skjedd, sier han.

Lederen for Nigerias største islamske organisasjon JNI, Muhammad Sa'ad Abubakar, beskyldte mandag hæren for å være feig i kampen mot gruppen.

– Når fienden nærmer seg, snur soldatene på hælen og flykter fra sine leirer, sine våpen, sin ammunisjon og annet militært utstyr, sa Abubakar ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kvinnelige selvmordsbombere

Boko Haram får sannsynligvis skylden også for angrepet tirsdag. Opprørerne har angrepet Maidugiri titalls ganger i deres nå fem år lange kamp for å opprette en islamsk stat i det nordlige Nigeria.

At det skal ha vært kvinner som ble brukt som selvmordsbombere, virker som et nytt fenomen gruppen har begynt med, ifølge Bøås.

– Taktisk sett er det større sjanser for at en kvinne kommer seg gjennom en militærsperring enn en mann, sier han.

Samme dag tok opprørere også over ytterligere en by, denne gang Damasak i Borno.

– Respekterer ikke eldre

Leder for flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, Benedicte Giæver, har nettopp kommet hjem fra Nigeria.

Boko Haram-opprørerne har Den islamske staten (IS), som herjer i Syria og Irak, som forbilder, forteller hun.

– Disse ungdommene følger ikke strukturene i sitt lokale samfunn. Før var det vanlig at såkalte eldreråd hadde innflytelse og dialog med denne typen grupper, men den nye generasjonen respekterer ikke de eldre, sier Giæver til NTB.

Maktdemonstrasjon

De siste angrepene er en del av prosessen Boko Haram har for å vise styrke, sier NUPI-forsker Bøås. Gruppen har tatt livet av over 170 mennesker i ulike angrep bare i november i år.

– Angrepene er gjennomført for å skaffe forsyninger og for å kontrollere befolkningen, vise dem hvem som har kontroll og hvor maktesløs hæren er, sier han.

Ekstremistgruppen har i dag ikke stor støtte i den nigerianske befolkningen, men Bøås tror en svekket stat kan få flere til å se på gruppen som et alternativ.

– Mange ser ikke en annen løsning. Ideen om et rent kalifat kan framstå som et alternativ i mangelen på andre løsninger, sier han.