Paven ber Europa finne energien

Pave Frans talte tirsdag i Europarådet i Strasbourg etter invitasjon fra rådets leder Thorbjørn Jagland. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Frans ber et «aldrende» Europa legge av seg pessimismen og finne ny giv for å leve opp til sin rolle i verden.

– Hvor er energien din? Hvor er idealismen som inspirerte historien din? var spørsmålet paven stilte Europa da han talte i Europarådet i Strasbourg tirsdag.

Kirkeklokkene kimte over hele den franske byen da Den katolske kirkes overhode i løpet av en kort formiddag besøkte både Europarådet og EU-parlamentet.

Slitent Europa

Europa har et ansvar i verden som kontinentet ikke klarer å leve opp til med samme energien som tidligere, et «Europa som er litt slitent og pessimistisk», sa paven i et budskap han gjentok til både Europarådets og EU-parlamentets folkevalgte.

– Europa gir inntrykk av å være eldet og slitent, ikke lenger i lederposisjon i en verden som i stadig større grad ser tilbake uten interesse, med mistillit og noen gang til og med mistanke, sa paven og ba om ny giv.

Fred krever at man fjerner en kultur av konflikt som bygger på frykt for andre og på å marginalisere dem vi ser som annerledes, fremholdt paven i Strasbourg og mante til aksept og samarbeid.

Omtanke

Omtanke for menneskers ve og vel og ikke bare økonomi var et av hovedbudskapene hans til et Europa som fortsatt baler med økonomisk krise.

Blant dem Frans nevnte spesielt, var de mange tusen migrantene som risikerer livet for å komme seg over Middelhavet til Europa.

– Vi kan ikke la Middelhavet bli til en stor kirkegård, sa pave Frans.

– Båtene som daglig ankommer Europas strender, er fylt med menn og kvinner som trenger aksept og hjelp.

Samme agenda

Europarådets leder Thorbjørn Jagland sier det var en stor begivenhet å ha paven på besøk.

– Også fordi hans budskap er veldig sammenfallende med det som er Europarådets mandat. Det betonet han også i sin tale, sier han.

– Han taler hele tiden om rettighetene til dem som er satt til side i samfunnet, de arbeidsløse, immigrantene, minoritetene. Alle dem som vi er satt til å beskytte, påpeker han videre.