Støttegruppe for Scandinavian Star møter justisministeren

159 mennesker omkom i brannen om bord i passasjerfergen «Scandinavian Star» i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn i 1990. NTB arkivfoto: Per Løchen (Scanpix) Les mer Lukk

Tirsdag møter justisminister Anders Anundsen (Frp) representanter fra Støttegruppen etter Scandinavian Star. Da vil han få overlevert et lengre notat som krever en parlamentarisk gransking.

Støttegruppa møtte tirsdag justisminister Anders Anundsen (Frp) for å be om at det opprettes en granskingskommisjon.

– Det er utrolig mange vonde og vanskelige menneskeskjebner som er knyttet til ulykken. Å møte dem som har vært midt oppe i dette, gjør et sterkt inntrykk, sier Anundsen til NTB.

Hvordan oppfølgingen skal bli, er ennå ikke avklart. En gransking kan komme på initiativ fra enten Stortinget eller regjeringen. Granskingskommisjonen vil få myndighet til å avhøre vitner på samme måte som en domstol.

– Overfor meg sier Støttegruppen at det viktigste er at det gjennomføres en uhildet gransking. Jeg har selv ment at en parlamentarisk gransking er det som framstår som mest uhildet og som kanskje kan gi det beste grunnlaget, men jeg er åpen for flere ulike alternativer, sier Anundsen.

I juni i år startet politiet en ny etterforskning av fergebrannen der 159 mennesker mistet livet.

Vurderer gransking

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har allerede saken på sitt bord. Der drøfter de om det skal opprettes gransking, og om den eventuelt skal settes i gang før politiet er ferdig med etterforskningen.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier at Scandinavian Star-saken må følges opp på et eller annet vis.

– Men det har ikke vært mange parlamentariske granskingskommisjoner etter andre verdenskrig. Det er en veldig prinsipielt alvorlig beslutning, sier Kolberg til NTB.

Les også: Riksadvokaten samtykker til ny Scandinavian Star-etterforskning

– Legger føringer på politiet

Komitémedlemmene har diskutert saken med sine respektive stortingsgrupper. Høyre og Fremskrittspartiet mener det er best å vente til politiet er ferdig med etterforskningen, mens Ap og Senterpartiet ikke har konkludert. Det er ventet at komiteen først neste uke kommer til en beslutning.

– Det vil være et ganske kraftig signal hvis Stortinget oppretter en egen granskingskommisjon før politiet har avsluttet arbeidet. Det mener vi ikke bør skje, sier Høyres Erik Skutle.

Per Olaf Lundteigen (Sp) påpeker at politiets etterforskning ventes å være ferdig i februar.

– Samtidig vil jeg ikke avvise en samtidig gransking fordi det er en uvanlig sak. Da må vi være villige til uvanlig behandling i Stortinget også, sier han.

Bakgrunn: Fortsatt åpent om Scandinavian Star-gransking

– Sammenblanding

Støttegruppa mener det ikke er noe til hinder for at politikerne går inn i saken før politiet er ferdige. Politiet ser kun på straffansvar, mens en granskingskommisjon kan gå langt bredere ut.

– Hvis politikerne sier at de venter på politiet, bekrefter det en viss sammenblanding av oppgaver, sier talsmann Jan Harsem.

Han mener det er uheldig hvis saken utsettes. Men førsteprioritet for støttegruppa er at saken tross alt får en politisk gransking.

– Det er bare det politiske miljøet som gjenstår, som ikke har tatt innover seg de feil som ble gjort og mangelen på oppfølging fra det folkevalgte systemet, sier Harsem.

Støttegruppa har også sendt henvendelser til justisdepartementene i Sverige og Danmark, med anmodning om at saken må få en politisk gransking.

Les også: Enken håper på renvaskelse