Partiene krangler om poseavgift:

Frp: Ingen hos oss er «Tante Pose»

Trond Helleland, Harald Nesvik, parlamentariske ledere for henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet, sammen med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferansen i forbindelse med statsbudsjettet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Frp liker ikke avgiften som innføres på bæreposer av plast og papir. Men nestleder Per Sandberg spilte selv en sentral rolle da forslaget kom opp under forhandlingene.

Under budsjettforhandlingene på Stortinget gikk nemlig Frp-profilen selv inn i de alternative statsbudsjettene til KrF og Venstre på jakt etter inndekning. Og der fant han en avgift partiene hadde til felles, nemlig poseavgiften.

– Da fremmet jeg det som inndekning, sa Sandberg i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Men forslaget om å gjøre plastposer dyrere har et uklart eierskap i norsk politikk.

Mange «tanter»

I mars 2008 gikk daværende miljøvernminister Erik Solheim (SV) inn for å forby plastposer og erstatte dem med tøynett eller tykke plastnett.

Senere samme år gikk han tilbake på forslaget og nøyde seg med å slå fast at prisen på posene burde settes opp. Det har KrF ment minst like lenge.

– En egen miljøavgift på plastposer vil føre til at forbruket går ned. Økt pris virker effektivt og fungerer raskt, sa KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal til NTB i desember 2008.

Bakgrunn: Venstre og KrF godkjenner budsjettavtalen

Plastposeavgiften fant etter hvert veien inn i de alternative budsjettene, også Venstres. Men det var regjeringspartiet Høyre som først la dette inn i sitt alternative budsjett i 2009, hevder sjeføkonom hos NyAnalyse og tidligere finanspolitisk rådgiver i Høyre, Terje Strøm.

– Plastposeavgiften er et smart «kinderegg» av en Høyre-oppfinnelse. Det er miljøvennlig og trendy, det skaffer penger til veibygging og ingen taper mye på denne avgiften. Et finanspolitisk kinderegg, sier Strøm til Nettavisen.

– Intet eierskap

Avgiften på 1,50 kroner per plast- og papirpose skal gi 1 milliard ekstra til statskassa. Poseavgiften innføres 15. mars neste år.

Men Fremskrittspartiet føler øyensynlig ikke noe eierskap til denne avgiften.

– Det er fryktelig enkelt å finne ut hvor dette kom ifra. Når du går igjennom de alternative budsjettene til de forskjellige partiene ser man fort hvor det komme fra, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp til NTB.

– Det eneste partiet som aldri har hatt denne poseavgiften er Fremskrittspartiet. Det gjelder også økt elavgift, tilføyer han.

I helgen hevdet Fremskrittspartiets Per Sandberg overfor VG at Venstre-leder Trine Skei Grande løy da hun fredag sa at ideen om poseavgiften kom fra finansministeren. Selv har Siv Jensen avvist at hun er Tante Pose og i stedet omtalt avgiften som «Trine-posen».

Les også: – Alle de andre partiene har grønnere statsbudsjett

– Ikke på kravlisten

Mandag fikk Sandberg svar på tiltale fra Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– Trine løy ikke, fastslo Elvestuen da de to møttes i Politisk kvarter på NRK.

Han understreker at poseavgiften ikke sto på kravlisten da støttepartiene møtte Høyre og Frp til budsjettforhandlinger.

– Hvis de nå plutselig er imot denne plastposeavgiften, burde de sagt det under forhandlingene, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

– Jeg er ikke redd for å si at budsjettet vi la frem 8. oktober har blitt noe bedre på enkelte områder, men vi må ikke drive og legge skylda på Frp for å fremme litt latterlige avgiftsøkninger, fortsetter han.