Frist for atomforhandlinger kan bli utsatt

USAs utenriksminister John Kerry deltar i innspurten av forhandlingene om Irans atomprogram i Wien denne helgen. Alt tyder på at partene blir nødt til å utsette forhandlingsfristen, som utløper mandag. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Partene rundt forhandlingsbordet i Wien diskuterer om de skal skyve på fristen for å komme til enighet om en avtale om Irans atomprogram.

Søndag diskuterte USAs utenriksminister John Kerry muligheten med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, ifølge en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi er fortsatt opptatt av å komme nærmere en enighet. Men det er naturlig at vi nå, bare et døgn fra fristen, diskuterer flere muligheter, både internt og med våre samarbeidspartnere, sier kilden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– En utsatt frist er en slik mulighet. Og det burde ikke komme som en overraskelse at vi også diskuterer denne muligheten med iranerne, legger han til.

Les også: Håper å få framgang i atomsamtalene om Iran

Stor avstand

USAs president Barack Obama sier den midlertidige avtalen som ble inngått i fjor har vært en stor suksess, men at mye gjenstår før en permanent avtale kan inngås.

– Nå er spørsmålet om vi kan få en permanent avtale på plass, og avstanden er fortsatt stor, sa Obama i et intervju med TV-kanalen ABC News som ble spilt inn fredag.

Han pekte på at Iran må komme verdenssamfunnet i møte.

– Forskjellen er at jeg har det internasjonale samfunnet på min side, mens de er for seg selv, fortsatte den amerikanske presidenten.

Les også: USA forsynte Saddam med kjemiske våpen

Også Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier åpner for å skyve på fristen for en avtale.

– Vi forhandler med mål om å få på plass en avtale. Hvis det ikke skjer, må vi sørge for at veien ikke ender her, men at forhandlingene kan fortsette, sier Steinmeier i et intervju med den tyske TV-kanalen ARD søndag.

– Fristen kan ikke nås

Iran mener det vil være umulig å nå en atomavtale innen mandag og vurderer å utvide forhandlingene med ett år, ifølge iranske medier.

Les også: Brende bekymret for menneskerettssituasjonen i Iran

– Når man tar innover seg den korte tiden til fristen går ut og antall temaer som må diskuteres og løses, vil det være umulig å nå en endelig og omfattende avtale innen 24. november, sier et medlem av den iranske delegasjonen i Wien, som ønsker å være anonym, til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

– Dersom vi ikke kommer fram til en avtale innen søndag kveld, vil vi vurdere muligheten for en utvidelse av fristen, opplyser kilden, som sier at forhandlingene søndag dreier seg om temaer som Irans anrikingskapasitet og tidsplan for heving av sanksjoner mot landet.

Frist mandag

Mandag utløper fristen for å få i land den omfattende avtalen som Iran og den såkalte 5+1-gruppen – USA, Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Kina – har forhandlet om i flere år.

Målet er å nå en avtale som legger begrensninger på det iranske atomprogrammet – samtidig som de internasjonale sanksjonene mot landet oppheves.

Vestlige land frykter at Iran ønsker å utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter har avvist gjentatte ganger.