Ekteparet Stordalen takker for støtten

Gunhild Stordalen sammen med ektemannen Petter under åpningen av hotellet The Thief i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Les mer Lukk

Revmatikerforbundet setter pris på at Gunhild Stordalen er åpen om den alvorlige sykdommen hun har fått.

35-årige Stordalen fikk diagnosen systemisk sklerodermi i slutten av oktober.

– Det står stor respekt av åpenheten som Gunhild og familien viser, sier Tone Granaas, generalsekretær i Revmatikerforbundet, til NTB.

Hun mener åpenheten vil hjelpe dem som har sykdommen og dem som får den i framtida.

– Revmatiske sykdommer, muskel- og skjeletthelse er det som plager flest, koster samfunnet mest og som det forskes minst på. Det fokuset Gunhild setter på det, er forhåpentligvis også et signal til helsemyndigheter og politikere om å bevilge mer forskningspenger til revmatiske sykdommer, sier Granaas.

Les også: Gunhild Stordalen kjemper mot livstruende sykdom

– I'll be back!!

Gunhild Stordalens ektemann, Petter Stordalen, brukte Twitter til å takke for støtten paret har fått etter å ha fortalt om situasjonen i Dagens Næringsliv.

– @G_Stordalen hilser og sier som Schwarzenegger: I'll be back! skriver han.

Ifølge Petter Stordalen valgte de åpenhet etter en telefon fra en norsk journalist som ønsket at de skulle kommentere ryktene om at han og kona var på «rehab».

– Hadde det enda vært så vel, sier Stordalen.

Gunhild Stordalen er utdannet lege og er styreleder i The Stordalen Foundation. Hun har blant annet tatt initiativ til konferansen EAT, som har klima og matvareindustri som tema.

I løpet av våren fikk hun diagnostisert såkalt runner's knee i begge knærne, før smertene spredte seg til hoftene og håndleddene. Mot slutten av sommeren ble hun tungpustet, og bevegeligheten i leddene begynte å forsvinne.

Fornektet

– Det har vært en fornektelsesprosess. Som lege burde jeg nok sett sammenhengene i symptomene for flere måneder siden. Men jeg ville ikke helt innse at det kunne være noe alvorlig. Og når man har mye å gjøre, er det lett å overkjøre kroppslige plager. Så jeg fortsatte som før, sier Gunhild Stordalen til Dagens Næringsliv.

Hun har den varianten av sykdommen som omtales som diffus kutan, som er den mer aggressive og dødelige. For tiden får hun eksperimentell behandling ved et sykehus i Utrecht i Nederland.

– Selv om det er en tøff behandling, er det min eneste mulighet til å komme tilbake, sier Gunhild Stordalen.