Virgins romfly styrtet under testflygning

Your browser doesn't support HTML5 video.

En død og én skadd da Virgins romfly styrtet
En person omkom og en ble skadd da romflyet SpaceShipTwo, som tilhører selskapet Virgin Galactic, styrtet under en testflygning over Mojaveørkenen i USA fredag.

Fakta om Virgin Galactic  

• Har som mål å bli det første selskapet som tilbyr kommersielle flygninger til verdensrommet.

• Grunnlagt i 2004 som en del av britiske Virgin Group, som investor og gründer Richard Branson står bak.

• Hovedkontor i Las Cruces i New Mexico og flyr fra basen Spaceport America.

• Satser på romfartøy som slippes fra et bærefly før de flyr til rundt 100 kilometers høyde ved hjelp av en rakettmotor.

• SpaceShipTwo, som styrtet fredag, ble vist fram første gang 7. desember 2009.

• I september sa Branson at den første turen med betalende romturister skulle skje innen utgangen av 2014. Rundt 750 mennesker har allerede bestilt billett. Branson har ytret ønske om selv å være med på den første turen.

(Kilde: Virgin Galactic, Wikipedia) (©NTB)

– Det oppsto et alvorlig avvik under flygning, og SpaceShipTwo er tapt, sier selskapet.

En talsmann for den lokale sheriffen sier til nyhetsbyrået Reuters at co-piloten er død, mens piloten klarte å skyte seg ut og har moderate til alvorlige skader.

Den lokale TV-stasjonen KGET melder at et ambulansehelikopter har fløyet en pasient til sykehus for behandling etter styrten.

En fotograf som dekket testen, sier til TV-kanalen NBC at han så en eksplosjon i luften og senere fant vrakrester på bakken.

Les også:Nordmann vil fortsatt på romflytur

Flyplassdirektør Stuart Witt bekrefter overfor lokale medier at romflyet har styrtet øst for Mojave. Det er varslet en pressekonferanse klokken 23 fredag kveld norsk tid.

«Mine tanker er hos Virgin Atlantic og Scaled, tusen takk for alle meldinger med støtte. Jeg flyr til Mojave umiddelbart for å være sammen med teamet,» skriver Virgin-gründer Richard Branson på Twitter rett etter klokken 21 norsk tid.

Tandberg: – Forferdelig trist

– Det er veldig tragisk at slike uhell skjer, spesielt når det går med menneskeliv. Det er ikke tvil om at dette programmet vil bli ytterligere forsinket, sier romfartsekspert Erik Tandberg til VG. Han påpeker samtidig at ting kan gå galt i et prosjekt som dette, der ny teknologi prøves ut.

– Samtidig er dette den første alvorlige ulykken med dette prosjektet, og disse prøvene er jo til for å sikre seg, sier Tandberg og legger til at det ville vært langt verre om dette hadde skjedd under en kommersiell flygning.

Han sier det er for tidlig å si hvor mye Virgin Galactics prosjekt vil bli forsinket som følge av ulykken.

– Man må først og fremst finne feilen og rette denne. Da ser man også hvor alvorlig den er og hvordan den spiller inn på fremdriften.

Første flytur

Fredagens test var den første motoriserte flygningen for SpaceShipTwo på over ni måneder, melder NBC. Selskapet skulle teste et nytt drivstoff til flyets rakettmotor.

Flyet ventet en god stund på bakken sammen med bæreflyet WhiteKnightTwo før det fikk klarsignal og steg til 50.000 fots høyde fra basen i den amerikanske delstaten New Mexico. Der ble romflyet sluppet og fløy fritt for 35. gang i historien.

– Tenning! SpaceShipTwo flyr igjen med rakettkraft, lød meldingen fra Virgin Galactic.

Bæreflyet landet trygt etter testturen.

Branson vil til rommet

Milliardær, gründer og investor Richard Branson står bak selskapet og romflyet som etter planen snart skulle i gang med de første kommersielle flygningene til verdensrommet.

Over 700 personer har bladd opp en kvart million dollar – snaut 1,7 millioner kroner – for en tur opp i 100 kilometers høyde.

Selskapet hadde håpet å ta den første turen med betalende passasjerer allerede i slutten av 2014, men i september justerte Branson tidspunktet til tidlig i 2015.

Gründeren har sagt han selv ønsker å være med.

Her kan du se romflyet SpaceShipTwo under en testflyvningen i januar i år.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her flyr et kommersielt romskip