Frykter flere liv skal gå tapt i Middelhavet

Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Italias sjøoperasjon har reddet mange, men Roma overlater nå ansvaret til EU. Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Hjelpeorganisasjoner frykter mange liv skal gå tapt når Italia avslutter en omfattende redningsinnsats i Middelhavet.

Fakta om båtflyktningene i Middelhavet  

• Nesten daglig forsøker migranter fra Afrika, Midtøsten og Asia å ta seg til Europa i små båter. Over 20.000 har omkommet på ferden de siste 20 årene.

• Senest i september omkom om lag 500 mennesker da båten deres sank utenfor Malta. Ulykken er én i en lang rekke slike tragedier.

• For et år siden igangsatte Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Mare Nostrum-programmet har plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.

• Strømmen av flyktninger har økt kraftig i år, ikke minst på grunn av krisene i Syria og på Gazastripen. Til nå i år har over 3.000 personer omkommet på vei over Middelhavet.

• Italia vil nå fase ut Mare Nostrum idet EU innleder patruljeringsoppdraget Triton. Hjelpeorganisasjoner sier EU-oppdraget både mangler mandat og ressurser til å ta over og frykter at flere liv skal gå tapt.

– Vi har sett ting jeg ikke kan beskrive. Det vanskeligste øyeblikket var et forlis der vi klarte å redde 250 mennesker. Men det var store bølger og mørkt. Vi klarte ikke å redde alle, sier Giuseppe Maggio i den italienske kystvakten til nyhetsbyrået AFP.

Over 3.000 migranter og flyktninger har mistet livet på vei over Middelhavet hittil i år. Fortsatt står flere hundre tusen mennesker på nordafrikansk side og håper å ta den farlige sjøveien til Europa.

Etter flere ulykker innledet Italia operasjonen Mare Nostrum i fjor. Italienerne har siden plukket opp over 150.000 mennesker av sjøen. Nesten 1.000 er reddet bare på ett døgn denne uka.

Men nå avslutter Italia. I stedet skal EU patruljere i Middelhavet med en mye mindre operasjon, både i omfang, mandat og budsjett.

Les også: Grufulle historier om senking av skip

Gjort sitt

– Fra i morgen starter en ny operasjon som heter Triton, sa innenriksminister Angelino Alfano fredag om EUs patruljeringsoppdrag.

– Mare Nostrum avslutter. Italia har gjort sin plikt. Det skal være en fase der Mare Nostrum ledsager Triton i to måneder, fremholdt han ifølge AFP.

Det kan kreve mange liv, lyder advarselen fra hjelpe- og menneskerettsorganisasjoner.

– Operasjon Triton er ingen erstatter for Mare Nostrum. Dersom EU mener alvor med å forhindre tragedier i fremtiden, må Unionen gi Triton mandat og ressurser til å redde båter i hele Middelhavet, mener Judith Sunderland i Human Rights Watch og ber Europa se sitt ansvar.

Les også: 500 fryktes døde i skipsforlis i Middelhavet

Dersom ingen fortsetter en skikkelig lete- og redningsaksjon, vil folk fortsette å dø, advarer FNs høykommissær for flyktninger.

Ikke norsk deltakelse

Triton er en del av EUs grensekontroll Frontex, der Norge deltar med både penger og personell. Det er imidlertid ikke norsk deltakelse i Triton i perioden fram til jul, opplyser Politidirektoratet.

Operasjonen skal kunne «bistå personer eller fartøyer i nød». Men Frontex' rolle er først og fremst å beskytte Schengen-områdets yttergrenser, ikke drive redningsarbeid som Mare Nostrum.

Mens italienerne har brukt 9 millioner euro i måneden på redningsoperasjonene, er Tritons månedsbudsjett på 3 millioner euro. EU-fartøyene kan heller ikke gå så nær Libya som de italienske har gjort.

Ingen erstatning

Triton er rett og slett ikke nok, understreker Amnesty International.

– Så lenge det finnes krig, fattigdom og forfølgelse, vil desperate mennesker fortsette å ta store sjanser. EU og dens medlemsland kan ikke snu dem ryggen, la dem drukne like utenfor Europas dørstokk, sier Nicolas J. Beger i Amnesty.

– Det er klart at Triton-operasjonen verken kan eller vil erstatte Mare Nostrum, har EUs avtroppende innenrikskommissær Cecilia Malmström sagt, men også understreket at fremtiden til Mare Nostrum uansett er en italiensk avgjørelse.