Burkina Fasos president nekter å gå av

Demonstranter stormet nasjonalforsamlingen i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Presidenten i Burkina Faso vil ikke gå av etter de voldelige folkeprotestene, men sier han er åpen for samtaler om en overgangsregjering.

Protestene kom etter en foreslått grunnlovsendring som åpner for at president Blaise Compaore kan gjenvelges nok en periode. Han har allerede sittet ved makten i 27 år.

Torsdag kveld kunngjorde hæren i landet at både nasjonalforsamlingen og regjeringen er oppløst. General Honore Traore sa at en overgangsregjering skal opprettes i det svært fattige vestafrikanske landet, og at denne vil beholde makten i opp mot tolv måneder. Han sa ingenting om hvem som skal lede regjeringen. Natt til fredag var det fortsatt uklart hvem som nå har styringen i landet.

En opposisjonsleder sier til nyhetsbyrået AFP at militæret har begått et kupp.

Samtaler

– Jeg har hørt beskjeden, skjønt den, og registrert et sterkt ønske om endring, sa Compaore i en tv-sendt tale torsdag kveld.

Men han nektet å gå av som president. Isteden sier han at han er åpen for samtaler om en overgangsperiode og at makten vil bli overført til en demokratisk valgt president etter denne.

Han sier også at han har oppløst regjeringen sin, og at unntakstilstanden som han erklærte i landet tidligere torsdag, nå er opphevet.

I tillegg kunngjør han at han legger vekk planene om den omstridte grunnlovsendringen.

– Må gå av

Opposisjonslederen som uttaler seg til AFP sier at presidentens avgang ikke er et tema for forhandling.

– Vi har sagt i lang tid at han må levere sin avskjedssøknad, sier Benewende Sankara.

Tusener av sinte demonstranter ba torsdag den tidligere forsvarsministeren og generalen Kouame Longue om å ta over makten i landet. Samme dag hadde Longue et møte med landets militærsjefer.

Den regionale vestafrikanske blokken ECOWAS sier den ikke vil godta at noen part overtar makten gjennom ikke-konstitusjonelle former.

30 drepte

Opposisjonsleder Sankara opplyser at rundt 30 personer har mistet livet og at rundt 100 er såret etter volden i landet torsdag.

Det er uklart om tallet gjelder hele landet eller bare hovedstaden Ouagadougou hvor demonstranter tente på nasjonalforsamlingen. Politiet forsøkte først å drive titalls tusen sinte demonstranter bort ved hjelp av tåregass, men trakk seg etter hvert tilbake. Hundrevis av demonstranter stormet bygningen, der de raserte og satte fyr på flere kontor. Biler utenfor ble også påtent.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyser at han sender sin spesialutsending til Vest-Afrika, Mohamed Ibn Chambas, til Burkina Faso som følge av det voldsomme opprøret.

Advarer

Den tidligere kolonimakten Frankrike tar kraftig avstand fra voldsbruken og ber begge sider besinne seg.

– Vi beklager dypt voldsbruken i og rundt nasjonalforsamlingen, ber om at ro og orden gjenopprettes og oppfordrer alle parter til å vise tilbakeholdenhet, heter det i en uttalelse fra fransk UD.

Amerikansk UD advarer også mot utviklingen i det fattige vestafrikanske landet og sier at de følger situasjonen med dyp bekymring.

Compaore kom til makten etter et kupp i 1987, der daværende president Thomas Sankara ble drept. Valget på ny president er planlagt i november neste år.