Spent i Jerusalem etter stenging av helligdom

Israelske politibetjenter sikret et område i Jerusalem hvor en høyreorientert aktivist ble skutt og såret onsdag. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen i det annekterte Øst-Jerusalem ble stengt for første gang på 14 år etter voldsomme sammenstøt torsdag.

Stengingen utløste kraftige reaksjoner både i og utenfor Palestina, og torsdag kveld opplyste israelsk politi at komplekset på Tempelhøyden åpnes igjen innen morgenbønnen fredag.

Kunngjøringen kom kort tid etter at USAs utenriksdepartement hadde oppfordret Israel til å gjenåpne området hvor helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen ligger.

Ingen menn under 50 år kommer imidlertid til å slippe inn på grunn av frykt for uro under fredagsbønnen, opplyser talsperson Luba Samri i politiet.

Attentat

Kampene i Øst-Jerusalem ble utløst av at en palestinsk mann som var anklaget for å ha angrepet en høyreorientert israelsk aktivist, ble skutt og drept av israelsk politi tidlig torsdag morgen.

Israelsk politi stengte av området for besøkende av sikkerhetsårsaker torsdag, til store protester fra palestinske demonstranter som svarte med å kaste stein mot dem.

Det var første gang på 14 år at området, som er blant de mest omstridte i den arabisk-israelske konflikten, ble stengt av.

Les også:Israel kaller hjem ambassadør fra Sverige

Abbas: En krigserklæring

Palestinas president Mahmoud Abbas reagerte sterkt på stengingen av moskeen og kaller den «en krigserklæring».

– Denne farlige eskaleringen er en krigserklæring mot det palestinske folket og deres hellige steder, sier Abbas' talsperson Nabil Abu Rudeineh.

Også Jordan, som har ansvaret for de muslimske helligdommene i Jerusalem, reagerer kraftig. Stengingen av moskeens porter er «statsterrorisme», heter det i en uttalelse fra departementet for islamske anliggender i Amman.

Jen Psaki i USAs utenriksdepartement fordømmer skytingen av den israelske aktivisten og rabbineren Yehuda Glick, som også har amerikansk statsborgerskap.

– Vi er ekstremt bekymret for den økte spenningen i Jerusalem, og spesielt rundt Haram al-Sharif, Tempelhøyden, sier Psaki.

Les også:Thorvald Stoltenberg roser Sverige for Palestina-vedtak

– Palestineren hovedmistenkt

Yehuda Glick, som har stått i bresjen for en kampanje med mål om å gi jøder rett til å be på ved Al-Aqsa-moskeen, ble skutt av en væpnet mann på motorsykkel onsdag kveld.

Glick ble truffet i magen, brystet, halsen og armen, og tilstanden hans beskrives som svært alvorlig, men stabil.

Ifølge beboere ble den 32 år gamle palestineren som er mistenkt for attentatforsøket, sporet opp av hundrevis av israelske politimenn.

– Palestineren var hovedmistenkt. Han ble drept i sitt hjem i nabolaget Abu Tor i Jerusalem av politiets spesialstyrker etter en skuddveksling, sier politiets talsmann Micky Rosenfeld til nyhetsbyrået AFP.

«Terroristangrep»

Politiet hevder 32-åringen avfyrte de første skuddene, men ingen naboer eller familiemedlemmer som nyhetsbyrået AFP har snakket med, kan bekrefte at palestineren var bevæpnet. Ifølge dem dro politifolkene 32-åringen fra hans soverom og opp på hustaket hvor de skjøt ham.

Ordføreren i Jerusalem, Nir Barkat, har i en uttalelse på radio kalt skytingen et «terroristangrep».

Meldinger om at Israel vurderer å la jøder be på området har utløst flere sammenstøt de siste ukene.