Mange får flytte hjem, men flomdramaet er ikke over

Your browser doesn't support HTML5 video.

Flåm: Se skadene etter flommen
Det verste er over i de flomrammede områdene på Vestlandet, men både infrastruktur og flere hus kan gå med i etterdønningene.

Omfattende skader på Bergensbanen og Flåmsbana, ødelagte broer og flerfoldige hus revet bort av vannmasser. Flommen på Vestlandet rammet hardt tirsdag, og først nå – to dager senere – kan de første av de over 250 personene i Flåm og Odda flytte hjem.

Torsdag var også dagen da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ble fløyet inn i de flomrammede områdene.

– Det gjør sterkt inntrykk på meg å se de store skadene elva har påført lokalsamfunnet i Flåm. Spesielt konsekvensene for enkeltfamilier som har mistet husene sine, gjør inntrykk, sa Lien til TV 2 etter folkemøtet i sognebygda.

Gode og dårlige nyheter

I både Aurland og Odda kommune fikk evakuerte innbyggere informasjon fra NVE, politi og kommune under folkemøter.

I Flåm ble det klart at 40 familier får flytte hjem til husene sine. Samtidig ble det klart at 13 andre boliger er ubeboelige, samt at to andre står i stor fare for å rase.

Les også: – Dette er et sterkt inntrykk

– Det er mange hus som ligger slik til at de ikke kan brukes i det hele tatt, eller at det må svært mye sikringsarbeid til før de blir beboelige. Dette er en veldig krevende situasjon for mange, sier Aurland-ordfører Noralv Distad til NTB.

Han beskriver skadene som kolossale og de siste dagene som veldig dramatiske. I alt 188 personer ble evakuert fra Flåm i Aurland tirsdag.

– Hjøllo er trygt

På Odda ble 75 personer evakuert fra 39 husstander. Fire boliger blitt erklært ubeboelige. På folkemøtet torsdag ble det på den andre siden klart at ett av de hardest rammede områdene nå er trygt.

– Området på Hjøllo vurderer vi som trygt, så vi anbefaler at folk kan flytte tilbake dit. På andre siden av elva har vi fortsatt ikke full oversikt over hvert enkelt hus. Det blir grundigere synfaring i løpet av dagen, fortalte geolog Jomar Bergheim fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lensmann i Odda, Terje Kvalvik, fortalte like etter at de hører på anbefalingene fra NVE. Det er politiet som har siste ord i evakueringsspørsmål.

Les mer: Midlene for flomtiltak er brukt opp

Mer nedbør i vente

Det verste skal være over på Vestlandet, men verken NVE, politi eller de rammede kommunene senker skuldrene. Det er nemlig meldt mer regn til helga, men nedbørsmengdene blir ikke like store. De flomrammede områdene kan likevel oppleve nye oversvømmelser.

– Vi har fram til nå konsentrert oss om sikkerheten til innbyggerne. De skal også være prioritert i neste fase, men nå går vi over i fasen med kortsiktige sikringstiltak, sier Aurland-ordfører Distad.

Samtidig vil kommunen, i samarbeid med NVE, se på langsiktige tiltak.

– Vi er veldig opptatt av at det blir truffet tiltak for ny nedbør, både for en eventuell ny flom i høst og vinter, men også opp mot snøsmelting og vårflom. Det er mange utfordringer, mener ordføreren.

150 millioner

Samtidig som olje- og energiminister Lien ikke kunne love noe spesifikt i kroner til kommunene, anslo Finans Norge hva skadeomfanget vil koste.

Organisasjonen anslår at det blir naturskadeerstatninger mellom 100 og 150 millioner kroner. Torsdag hadde det komme inn 250 skademeldinger til forsikringsselskapene.

– Vi tror tallet vil kunne komme opp i det tredobbelte, sa Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge.