FN-sjef ber om penger for å hindre hungersnød i Somalia

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Somalias president Hassan Sheikh Mohamud (t.h.) holder en pressekonferanse under Bans en dag lange besøk til Mogadishu onsdag. (Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarte onsdag om at det er fare for hungersnød i Somalia dersom det ikke kommer snarlig nødhjelp til det borgerkrigsherjede landet.

Ban besøkte onsdag Somalia for første gang på tre år. Det er like lenge siden mer enn 250.000 mennesker døde av sult i landet.

Sammen med sjefen for Verdensbanken, Jim Yong Kim, ankom Ban hovedstaden Mogadishu. De to hadde møter med den somaliske presidenten Hassan Sheikh Mohamud inne i den tungt bevoktede sikkerhetssonen rundt den internasjonale flyplassen i Mogadishu.

Ber om penger

Ban var kledd i dress – ikke en skuddsikker jakke – slik som sist han besøkte landet i 2011. Han sier samtidig som advarslene om hungersnød, at Somalia har gjort «bemerkelsesverdig fremgang» siden sist han var der.

– Mer enn tre millioner somaliere har behov for humanitær hjelp og dessverre stiger antallet, sa Ban til journalister.

– Jeg oppfordrer givere til å trappe opp bidragene for å hindre en ny hungersnød i Somalia.

FN har bedt om et beløp på over 6 milliarder norske kroner til landet, men sier den har mottatt rundt en tredel av dette – 2,1 milliarder norske kroner.

Fordrevet

Den al-Qaida-tilknyttede islamistgruppa al-Shabaab er de siste månedene fordrevet fra store områder i og rundt Mogadishu etter at den fredsbevarende styrken fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringsstyrker har gjenvunnet kontroll over områdene. Men sikkerheten er fortsatt en bekymring i landet.

I løpet av året har al-Shabaab gjennomført angrep sentralt i hovedstaden, inkludert angrep på presidentpalasset og parlamentet.