Malala fikk pris – gir prispengene til Gaza

Malala Yousafzai mottok prisen fra Sveriges dronning Silvia onsdag. Foto: Anders Wiklund / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Malala Yousafzai mottok onsdag World's Children's Prize i Mariefred i Sverige. Prispengene på 50.000 dollar gir hun til gjenoppbyggingen av FN-skolene på Gazastripen.

Under en høytidelig seremoni på Gripsholm slott fikk den pakistanske 17-åringen prisen fra Sveriges dronning Silvia.

– Pengene skal gå til gjenoppbyggingen av skolene i Gaza. Barna der skal ikke føle seg ensomme. Jeg ønsker at alle barn i verden skal kunne gå på like bra skoler som jeg har, sa Malala, som selv går på skole i Birmingham i England, på en pressekonferanse.

– Det er første gang jeg får en pris der barn har stemt fram vinneren. Mange ganger venter vi at andre skal slåss for oss, men denne gangen skal vi selv slåss for våre rettigheter, fortsatte hun.

Tidligere i oktober ble det kjent at Malala Yousafzai får Nobels fredspris. Prisutdelingen er 10. desember.

17-åringen fra Swat-dalen i Pakistan ble først kjent gjennom en blogg hun skrev for BBC i 2009. I oktober 2012 stormet Taliban-krigere skolebussen hun satt i og skjøt henne i hodet. Hardt skadd ble hun fløyet til Storbritannia, hvor hun siden har bodd sammen med familien.