Bjørn Dæhlie manglet ferdigattest på hytte

Bjørn Dæhlie manglet ferdigattest på hytte Les mer Lukk

Bjørn Dæhlie manglet både ferdigattest og midlertidig brukstillatelse for hytta på Hafjell som brant ned tidligere i oktober.

– Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse på hytta. Det viser seg nå at min ansvarlige søker dessverre hadde glemt å sende inn søknad om ferdigattest, sier Dæhlie i en pressemelding onsdag.

– For meg er det ekstra leit og belastende at dette dukket opp etter brannen, sier han.

Tor Falck, seniorrådgiver i avdeling for byggesaker i Øyer kommune, betegner saken som alvorlig.

– Dæhlie har i praksis bodd på hytta i to og et halvt år uten noen formell tillatelse til det, sier Falck til NTB.

Har fått dokumentene

Først onsdag, da saken ble kjent i avisa GD , mottok kommunen dokumentene fra utbyggeren. Ifølge Falck foreligger nå alle dokumenter som er nødvendige for en ferdigattest.

– Det gjør det enklere for oss, konstaterer han.

Dæhlie selv og ansvarlig bygger Rolf Mobæk forsikrer begge om at samsvarserklæringene ble undertegnet allerede i 2012, før hytta ble tatt i bruk.

– Alle ansvarlige håndverksfag har således undertegnet og bekreftet at hytta var ferdig og i henhold til forskrifter i 2012, sier Dæhlie.

En ren forglemmelse førte til at søknaden om ferdigattest ikke ble sendt, uttaler Mobæk til Nettavisen.

Gebyr kan bli aktuelt

Hytteprosjektet er gjennomført på en god måte, og sannsynligvis langt bedre enn gjennomsnittet, mener Falck. Når kommunen nå også har fått de nødvendige dokumentene, gjør det straks saken mindre alvorlig for Dæhlie, mener han.

– Det er bare synd at de ikke ble sendt inn til kommunen tidligere, sier seniorrådgiveren.

Han gjør det klart at et straffegebyr kan bli aktuelt i saken, men antyder at dette ikke vil bli like stort som det ellers kunne blitt. Nivået på gebyrer i slike saker ligger fra 10.000 kroner opp mot 400.000 i de alvorlige tilfellene.

Leter etter brannårsak

Det som gjenstår nå, er å få avklart brannårsak, opplyser Falck. Ifølge ham kan en prosjekteringsfeil eller konstruksjonsfeil ligge bak.

– Det vi vet, er at det må ha vært store mengder overopphetet luft i hytta. Det kunne ikke begynt å brenne så kraftig uten at det var tilfelle, sier Falck.

– Vi håper på å finne brannårsaken, slik at tilsvarende hendelser kan unngås. Det var veldig alvorlig, sier han.

Bjørn Dæhlie og kona var inne i hytta da brannen brøt ut, men kom seg uskadd fra hendelsen. Også parets hunder måtte reddes ut.

Hytta i Lunnstadbrinken på Hafjell ble lagt fullstendig i ruiner i brannen, som av øyenvitner ble beskrevet som eksplosiv.