– Nordkoreansk invitasjon til FN åpner muligheter

Kim Jong-un og Nord-Korea har strakt ut en uventet hånd til FN. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

En invitasjon fra Nord-Korea til FN åpner muligheter for å komme i kontakt med regimet i Pyongyang om å forbedre menneskerettighetene i landet, sier en spesialrapportør i FN.

FNs spesialrapportør om Nord-Korea, Marzuki Darusman, møtte mandag nordkoreanske tjenestemenn. Møtet var det første mellom Nord-Korea og en rettighetsetterforsker i FN på ti år og kom i kjølvannet av en FN-rapport fra mars som blottet brutaliteten i regimet.

– Vi er i starten av en prosess, sier Darusman etter mandagens samtaler.

– Mer framgang har funnet sted de siste tre månedene enn de siste ti årene når det gjelder nordkoreanernes åpenhet og villighet til å komme ut av skallet sitt, sier han.

Nordkoreanerne tilbød under møtet å forlenge en invitasjon til rapportøren og FNs rettighetskomissær om å avlegge et første besøk til Nord-Korea.

Nordkoreanerne hadde imidlertid innvendinger mot en planlagt FN-resolusjon som ber om at regimet i Pyongyang blir brakt inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten.

Resolusjonsutkastet er ventet å bli presentert av EU og Japan for FNs hovedforsamling senere denne uken, og en avstemning er ventet neste måned.

Darusman gikk med på å forsøke å utsette henvisningen til ICC mens de diskuterer betingelsene for et mulig besøk med nordkoreanerne.